Najava događaja: 10. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

10. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” održat 11. i 12. aprila u BKC – u Tuzla. Festival “Sevdalinko u srcu te nosim”, osim što je jubilarni on je i po prvi put takmičarskog karaktera. Televizija TATABRADA.TV je tim povodom ugostila direktoricu festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” Ramizu Milkunić.

Organizatori Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla vrši zadnje pripreme, a počelo je i postavljenje imponzantne scenografije na sceni BKC-a koja je djelo umjetnika Harija Ejubovića.

“Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla je 19. Decembra 2016. godine podnijelo incijativu za nominaciju sevdalinke Ministarstvu civilnih poslova kao i UNESCO-u za uvrštavanje sevdalnike na UNESCO-vu listu kao kulturne nematrijalne baštine čovječanstva”, kazala nam je Ramiza Milkunić, direktorica festivala “Sevdalinko u srcu te nosim”.

Prvu noć festivala, 17 novih kompozicija koje su napisane u duhu sevdalinke boriće se za pobjedu, a žiri u sastavu Ramiza Milkunić, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović, Goran Jeknić i Slobodan Vidović neće imati ni malo lak posao da odaberu i nagrade najbolje.

Revijalna noć puna estradnih zvijezda

Pored Ramize Milkunić, direktorice Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” koja će otvoriti drugu revijalnu noć Festivala, najavljena su i druga velika muzička imena, poput Halida Bešlića, Nede Ukraden, Enesa Begovića, Snežane Đurišić, Hamida Ragipovića Beska, Ibre Selmanovića te mlađih snaga predvođenih Fatmirom Sulejmanijem, Mirzom Delićem, Adnanom Nezirovim, Jasminom Hasićem, Azrom Husarkić i Arminom Jusufovićem koji garantuju nezaboravno veče u BKC-u.

Milkunić je naglasila da je druga noć festivala revijalna noć. Te večeri će nastupati izvođači i interpretatori koji dolaze iz nekih drugih pravaca muzike kao što je folk ističe Milunić i zaključuje kako su oni isto tako dobri interpretatori svedalinke. Tokom revijalne noći će se izvesti 24 sevdalinke, a učešće u tom dijelu će uzeti Emir Đulović, Fatmir Sulejmani, Hamid Ragipović Besko, Adnan Nezirov, Ibro Selemanović, Jasmin Hasić, Armin Jusufović, Mirza Delić, Azra Husarkić, Pavao Anić, Nihad Avdić, Hamza Šantić, Sandra Ponjević, Semin Halać, Mustafa Bjelić, Arif Galijašević, Lutka Pekić, mesud Kreštalica, Belma Huseinefendić.

Druženje sa sevdalinkom otvara zajednički nastup tri hora iz Tuzle. Članovi horova “Lege Artis”, “Iskre” i “Tuzlanke” otpjevaće posebno za ovu priliku pripremljenu pjesmu „Ječam žele Tuzlanke djevojke“.

Prilku da nastupa na ovom 10. Festivalu sevdalinke će imati i mladi dvanaestogodišnjak Vedin Mustafić iz Srebrenika .

“Predivan je osjećaj biti dio ove oraganizacije. Svojoj generaciji bih preporučio da ostave kompujture, mobitele i da se posvete školi kao i pjevanju”, kazao je mladi Vedin.

Podsjećamo vas da ulaznice za ovaj jubilarni Festival možete nabaviti svakog radnog dana u BKC-u Tuzla od 9 do 14 sati.

Komentari

Komentariši