Načelnik Općine Srebrenik, Nihad Omerović: “Srebrenik od sljedeće godine dobija status grada”

Povodom, 21.juna, Dana općine Srebrenik, ekipa televizije Tatabrada je posjetila načelnika Općine Srebrenik, Nihada Omerovića. Općina Srebrenik i načelnik Nihad Omerović su nizom aktivnosti i svečanosti obilježili taj dan. Na taj dan je i medijska pažnja usmjerena na općinu, više nego drugim danima.

“Mi smo imali čast i zadovoljstvo da nizom protokolarnih aktivnosti, obilježimo i propratimo Dan općine Srebrenik. Mi ga slavimo u našoj novijoj historiji kao dan kada je kompletno područje općine Srebrenik oslobođeno od agresora. Mi smo tog dana održali svečanu sjednicu Općinskog vijeća i u sklopu te sjednice je prikazan kulturno-zabavni program, a što je po meni krasilo taj dan jeste prisustvovanje obilježavanju svečane sjednice vijeća Mjesne zajednice Gornja Tinja i otkrivanje spomen ploče poginulim borcima sa ovog područja, kao i obilazak prvog stratišta stradalih vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine braneći slobodnu teritoriju općine Srebrenik”, rekao je načelnik Nihad Omerović u razgovoru za televiziju Tatabrada.

Općina Srebrenik iz godine u godinu bilježi znatan rast razvoja lokalne infrastrukture. Neki od ciljeva u razvoju ove općine u narednom periodu jesu realizacija programskih i projektnih ciljeva koji su od životne važnosti za građane Općine Srebrenik.

“Neki od tih ciljeva jesu stavljanje u funkciju poslovne zone Brezje, izgradnja novog korita rijeke Tinje u gradskom dijelu općine, obezbjeđenje novih količina pitke vode kao i proširenje vodovodne mreže i izgradnje vodovodnog sistema za najugroženija područja Općine Srebrenik te znatno bolje iskoristiti sportske, kulturne i turištičke potencijale”, kazao je Omerović.

U razgovoru za našu televiziju načelnik se dotakao i izazova sa kojima se suočava kada su u pitanju standardi življenja sugrađana Srebrenika, ali i naveo pomake Srebrenika u narednom periodu.

“Možda jedan od najvećih izazova, ne samo Srebrenika nego i cijele Bosne i Hercegovine jeste nedostatak radnih mjesta. Mi konstantno nastojimo i borimo se sa tim problemom, nažalost, moramo konstatovati jasno i nedvosmisleno da ne uspijevamo dovoljno odgovoriti težini tog problema. Ono što ću odgovorno kazati jeste da ćemo zasigurno u narednom periodu shvatajući težinu ovog problema, naručito, imajući u vidu ovu aktuelnu problematiku odlaska mladih, najsposobnih, najškolovanijih kadrova morati uložiti maksimalne aktivnosti”, istakao je načelnik.

“Srebrenik od sljedeće godine dobija status grada”

Omerović je dodao da je Općina Srebrenik jedna persprektivna zajednica. U narednoj godini Općinu Srebrenik vidi kao grad, s obzirom da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio incijativu koju je prije dvije godine Općina Srebrenik podnijela za proglašenje Općine Srebrenik gradom.

Podsjećamo da je se povodom Dana općine Srebrenik, u Kino sali JU Centar za kulturu i informisanje održala svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena priznanja, zahvalnice i nagrade Općine Srebrenik.

A u znak sjećanja na one koji su za odbranu domovine položili svoje živote upriličeno je i svečano polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju poginulim borcima i šehidima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Komentari

Komentariši