Mehmedalija Omić: Najveći uzgajivač jabuka na prostoru općine Srebrenik

Mehmedalija Omić iz Ježinca već drugu deceniju bavi se uzgojem jabuka i raznih drugih voćki od kojih izrađuje veliki broj domaćih proizvoda.

Na svojoj plantaži koja broji preko 700 sadnica ima tri vrste jabuka, Pilot, Topaz i Pinova.

Kako je za televiziju Tatabrada rekao, urod koji godišnje ubere skladišti u hladnjače, a njihovu distribuciju vrši u svoje dvije trgovinske radnje. Manju količinu jabuka Mehmedalija proda i na svojoj plantaži. Iako se poljoprivreni proizvođači sve više suočavaju sa manjkom radne snage, berača, Mehmedalija nema taj problem. Njegova ekipa berača je stalna i uhodana jer kako kaže jabuka zahtijeva posebnu pažnju prilikom branja.

Osim što vrši prodaju jabuka, Mehmedalija od nje također izrađuje i razne vrste domaćih proizvoda, od domaće rakije, u narodu poznate kao “jabukovače” pa sve do ukusnih domaćih džemova. Iz njegove manufakture dolaze i proizvodi sokovi, a iz “pušnice” su ove godine, doslovno razgrabljene njegove suhe šljive.

Mehmedalija, iako već u svojoj 73. godini života, baveći se ovom vrstom posla, ostvaruje zapažene rezultate na raznim sajmovima kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire. Posebno je ponosan na medalju novosadskog sajma. Iako posjećuje razne sajmove, Mehmedalija žali što Srebrenik nije uspio do sada organizovati neki događaj na kojem će domaći poljoprivrednici dobiti priliku izložiti svoje proizvode i naći nove kupce. Kako nam je rekao, u toku su razgovori da se nešto konačno i pokrene po tom pitanju pa bi Srebrenik, nada se Mehmedalija, mogao dobiti svoj poljoprivredni sajam.

Specijalnu reportažu o plantaži jabuka u Ježincu moći ćete pogledati večeras od 18h u programu televizije Tatabrada.

Tekst: Muamer Okić

Komentari

Komentariši