Članice UG “Behar” Škahovica: Pored humanitarnog rada, prepoznatljive i po ćeteniji (VIDEO)

Važnost očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa je bogatstvo koje se mora čuvati. Koliko je važna tradicija i kako je održati, najbolje znaju žene iz Škahovice u Gračanici.

Mala zajednica koja se prije 4 godine povezala s ciljem očuvanja tradicije, prenošenja znanja mlađim generacijama, ali i pomaganjem drugima. Radi se o skupini žena iz UG ”Behar”, koje uz tradicionalnu hranu, sokove i razne ručne radove pokazuju bogatstvo, koje su generacije žena s ovih krajeva prenosile jedna na drugu.
Članice Udruženja su se prvenstveno ujedinile u misiji da pomažu svojim sugrađanima, ali i izbjeglicama, napuštenoj djeci i svima onima kojima je pomoć potrebna.

Udruženje broji oko 70 članica, a svaka od njih voljna je prenijeti svoje znanje i iskustvo. Svoje proizvode promoviraju na brojnim sajmovima i sličnim događajima.

Domaći kolači, sokovi od voća i to po tradicionalnoj recepturi, zatim pripravci od raznog ljekovitog bilja, mehlemi, kao i proizvodi iz plasteničke proizvodnje, pčelarstvo i sl., samo su dio njihovih ponuda.

Kreativnost ovih žena nije samo u spremanju tradicionalnih jela, njihove vrijedne ruke rade čarobne stvari. Ipak pored brojnih aktivnosti, najznačajnije su im one humanitarnog karaktera.

Zahvaljujući svom zalaganju i trudu, ove vrijedne članice Udruženja imaju šansu predstaviti našu zemlju u Turskoj.

Pored tkanja, šalova, stolnjaka, i drugih dekorativnih radova, članice su poznate i po bogatoj gastro ponudi za koje su često osvajale prva mjesta na sajmovima u Lukavacu, na kojima su također pokazale svoju humanost, donirajući svu pripremljenu hranu štićenicima Prihvatnog centra “Duje” Doboj Istok .

U udruženju “Behar” Škahovica su pored svog humanitarnog rada, prepoznatljive i po ćeteniji.

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca, a samo pravi majstori mogu napraviti vrhunsku ćeteniju.
Ćetenija za članice ovog Udruženja ima posebnu čar i priču, a sam način pripreme, ali i tajnu dobre ćetenije su nam otkrile ove vrijedne članice.

Šta smo sve saznali od ovih kreativnih žena iz Udruženja pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši