Kao nekada u djetinstvu! Mali Vlašić u Rajskoj, plazali smo se na vrećama sa slamom (VIDEO)

Sjećate li se sankanja ili plazanja, gomile djece koja su uklizala neki uski seoski puteljak ili ugazili neku uzbrdicu na komšijskoj njivi praveći plazu i provodeći tu sniježne zimske dane. S tih mjesta bi oduvijek dopirala buka, ali ona ugodna, jer su djeca smijala se, dovikivala, vrištala i uživala. Crvenih nosica, rumenih obraza ali ispunjenih srca.

E nešto slično smo imali priliku doživjeti i mi. Naime u mjestu Rajska u subotu održana je plaza, stotine stanovnika okolnih mjesta ali i gradova Gradačac, Srebrenik, Modriča i tko zna još odakle su se pojavili i prisustvovali ovome. Pravi mali raj i naš mali Vlašić, čuli smo to dok smo prolazili pored grupica ljudi koji su se družili uživajući na minusima vani to veče. Osmijesi su bili na licima, nitko se nije žalio na hladnoću, narod je uživao, ovi smjeliji, spuštali su se niz tri strme plaze, dvije za djecu i jedna treća, najduža za one hrabrije.

Plazala sam se i ja, prvo na vreći napunjenoj slamom, onako kako se to prije radilo dok smo djeca bili i kada nismo znali za sanke a kasnije na nekom izumu čudnovatog naziva kojeg ovdje nećemo spominjati ali, uživalii smo. Bilo je pića, smijeha, ma svega a dobri domaćin Meho Pezerović nam je i objasnio o čemu je tu riječ.

To veče sam se vratila u djetinjstvo kao i naš kamerman i još mnogo onih koji su davno prerasli ove zimske radosti ako se to uopće može prerasti, čak je i kamera imala spust, nismo odoljeli. Pokušali smo vam donijeti djelić atmosfere u vaše domove, pa uživajte.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši