Rade jastuke od slame za stare bosanske sobe (VIDEO)

Iako pomalo zaboravljene, bosanske sobe predstavljale su oazu mira, rahatluka, mjesto gdje se piju najfinije bosanske kahve. Sve u bosansnakim sobama bilo je na svom mjestu. Ćilimi i ponjave razastrti, vuneni dušeci i jasstuci od slame prekriveni jambezima naših nana i danas mame uzdahe, a one koji ih posjete ostaju opčarani njihovom ljepotom.

Iako su godinama bosanske kuće bile zaboravljene, u posljednje vrijeme polako ali sigurno se vraćamo tradiciji. Primjer tome su osobe koje u svojim domovima prave tradicionalne bosanske sobe ili izrađuju neke predmete za bosanske sobe, poput ćilima ili slamnih jastuka.

Na slamnim jastucima se nekada sjedilo kada bi se sijelilo, jela sofra ili samo ispijala prava bosasnka kafa. Jastuci od slame ili kalupni jastuci ukrašavali su svaku bosansku kuću, zajedno sa ćilimima i sinijama.

Danas su ih zamijenile neke modernije varijante, pa ove jastuke možemo još vidjeti u bosanskim kućama ili sobama nekolicine istinskih zaljubljenika u bh. tradiciju.

Jedna od njih je i porodica Kapetanović iz Gračanice čija ljubav prema očuvanju bh. tradicije je toliko velika da su odlučili oživiti u svom domu, gdje redovno prave jastuke od slame.

Hana Kapaetanović

U videu ispod pogledajte kako ova vrijedna porodica pravi kalupne jastuke od slame.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši