Najveća farma jelena u BiH! (VIDEO)

Iako je na početku bilo zamišljeno kao lovište na divljač, današnji prostor nekadašnje kasarne u Ljubačama mjesto je odmora i uživanja sa porodicom, gdje imate priliku živo vidjeti ali i hraniti jelene.
Ljubav se dogodila spontano. Nakon nabavke prvih jelena, porodica Muratović odlučila se posvetiti turizmu. Najprije su nabavili jelene, a potom je krenula i nabavka ostalih uglavnom divljih životinja. Divlji zečevi, patke, fazani, goloubovi pa i vjeverice tu su na farmi pronašle svoje utočište. O njima kao i o jelenima brinu članovi porodice Muratović.

“Gazdinstvo se prostire na preko 700 dunuma zemljišta što je ogroman prostor i zaista smo najveći uzgajivači jelena što se tiče Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore.”- pojasnio nam je Mujo Muratović vlasnik gazdinstva, dodajući da se kod njega već u osnovnoj školi rodila ljubav prema životinjama, pa je tako odmah nabavio koke, fazane i sl.

PPG Jelen Živinice


Godine 2010. kao porodica su došli ne ideju da se bave uzgojem jelena. Znali su da tada u Bosni i Herecgovini nije bilo niti jedne farme ili uzgajivačnice jelena. Stoga su i sami počeci bili mukotrpni. Dugotrajan proces oko nabavke jelena, ali i potrebne dokumentacije, doveo je do toga, da su Muratovići jelene nabavili tek 2014 godine. Krenuli su sa 44 grla jelena lopatara, dovedenih iz različitih zemalja, tačnije iz 3 različite uzgajivačnice. Mujo pojašnjava kako ni jelenima, kao ni ljudima nije poželjno da se miješaju ukoliko su u srodstvu.
Iako na samom početku nije znao ništa o jelenima, danas Mujo sa svojom porodicom, o jelenima zna do najsitnijih detalja.
Godinama, kako se usavršavalo znanje o jelenima, usavršili su i sam teren gazdinstva. Posjetitelji su danas u mogućnosti na njegovanoj šumskoj podlozi i čistom zraku uz društvo jelena, popiti kafu i uživati u specijalitetima iz kuhinje. I najmlađi posjetitelji su u mogućnosti zabaviti se i uživati u svim sadržajima za djecu.
Pored pomenutog Mujo u razgovoru za našu televiziju otkriva kako imaju brojne planove za farmu u narednom periodu, a koji su to, saznat ćete u video prilogu kolegice Mersihe Zahirović.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši