Najstarija kuća u Mostaru: U njoj snimljeni mnogi filmovi i spotovi (VIDEO)

U sokaku koji nosi naziv Ružni sokak, nalazi se najljepša i najstarija kuća. Riječ je objektu izgrađenom u vrijeme osmanske imperije, a koja je napravljena za kadiju/sudiju i njegove 4 žene.
Kajtazova kuća najstarija je kuća na području Mostara i nalazi se u blizini Starog mosta u naselju zvanom Luka. Pored nje tu su još dvije kuće iz osmanlijskog perioda- Muslibegovića kuća i Biščevića kuća. Pomenuti objekti uspjeli su se sačuvati u izvornom obliku do današnjeg dana.

Kada je riječ o Kajtaz kući koja je napravljena za tadašnjeg kadiju Kajtaza i njegove hanume- sačuvan je samo ženski dio kuće. Muški dio kuće prodat je nekad ranije, a u posljednjem ratu u potpunosti je srušen. Ipak zubu vremena još uvijek prkosi ženski dio kuće, u kome su do danas sačuvani cjelokupan ambijent, ali i knjige i drugi vrijedni predmeti porodice Kajtaz.

Što se tiče same uređenosti kuće, sve prostorije planirane su pomno za što bolje i normalnije odvijanje domaćnistva. U njoj su izgrađene četiri sobe za četiri žene, koje su imale i svaka svoj klozet. Na spratu, lijevu od ulaza, nalazi se veća soba, kadunina, soba prve i najstarije žene. Soba je osjetno veća od drugih i zanimljivo da jedina ima vrata normalne visine. Druge žene su se ulazeći u svoje sobe morale saginjati, a samo je kaduna ulazila visoko podignute glave, što je simboličan dokaz autoriteta i hijerarhije.
Ženski i muški dio kuće bio je povezan malim vratima, koja izgledaju kao polica u zidu, sa otvorima na obje strane. Dva odvojena svijeta povezivao je kanal za transport pripremljene hrane, koji je vremenom zbog nepostojanja drugog dijela kuće zazidan.
Sve do 1980 godine kuća se koristila za stanovanje a poslije kada je rat doveo izbjeglice iz drugog dijela grada do 2003 godine je bila njihov dom. Proglašena je nacionalnim spomenikom i trenutno je odredište mnogobrojnih turista.

O njoj se brinu nasljednici – porodica Kajtaz.

Kako je izgledalo vratiti se nekoliko stoljeća unazad i hodati kaldrmom kojom su nekada šetale kadijine hanume zna naša ekipa!

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši