Ruža voli Ramu kao svoju mamu! (VIDEO)

Bistro jezero, čist zrak i miris domaće kuhinje širi se područjem Prozor -Rame. Okruženo planinskim masivima Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana, nastalo akumulacijom smjestilo se Ramsko jezero.
Jezero je napravljeno 1968. godine. Dužine 12 kilometara i najveće dubine 95 metara, njegove vode mogu oscilirati i oko 50 metara.
Kada je prije nekoliko godina nivo vode u jezeru bio minimalan zbog suhe jeseni i oštre zime, dolina je izgledala pustinjski prazno. No presušeno jezero otkrilo je neke bizarne i zanimljive ostatke: tragove nekadašnjih stabala, groblja, i naselja starog više od 500 godina.
Preostali stanovnici oko Ramskog jezera sjećaju se svoga nekadašnjeg kraja iz kojeg su se iselili 1968. godine, kada je ta udolina pretvorena u jezero.


Iako vještačko, Ramsko jezero jedno je od najljepših jezera u našoj zemlji. Danas predstavlja bitnu turističku atrakciju kako domaćim tako i stranim posjetiteljima.
Voda je čista i bistra, a jezero bogato ribom. Podsjetnik je to na činjenicu da je BiH jedna od malobrojnih zemalja u svijetu koja ima značajne rezerve pitke vode. Možete ga istraživati čamcem i uživati u kupanju, kampiranju ili pikniku na travi. Idealno je i za sportski ribolov, a planine koje ga okružuju pružaju planinarima lijepo i izazovno odredište.
U svakom slučaju Ramsko jezero morate dodati na svoju listu mjesta za posjetiti. Do tada uživajte u prelijepim kadrovima i zanimljivoj životnoj priči sa Ramskog jezera, koju vam i ovog puta donosi naša ekipa.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši