Muzej i sahat kula u Vukoljićima kod Fojnice: Oživljavanje kulturne baštine u srcu Bosne (VIDEO)

U srcu Bosne, smještena između Travnika i Kiseljaka, nalazi se malo čarobno mjesto koje nosi naziv Fojnica. Ovo malo mjesto, poznato po svojim termalnim izvorima i ljekovitoj vodi, skriva jedan poseban biser svoje kulturne baštine – muzej i sahat kulu u Vukeljićima.

Projekt Vukeljići Fojnica, kojeg sa ljubavlju vodi Salem Šehović, novinar i dugogodišnji zaljubljenik u povijest svoje domovine, ima za cilj očuvanje, zaštitu i promoviranje bogate kulturne baštine Fojnice i Bosne i Hercegovine.
Iako otvoreni prošle godine, muzej i sahat kula već sada imaju zavidan broj izloženih eksponata kojima se nastoji sačuvati tradicija od zaborava. U okviru muzeja postoji više tematskih soba te biblioteka, čardak, musafirhana…


Muzej

Muzej u Vukeljićima je jedini muzej u svijetu, kako kaže Salem, u kojem se ne naplaćuje ulaz. Pozvao je sve ljude koji cijene kulturu i tradiciji da dođu i besplatno uživaju.


Do sada je u svom objektu ugostio stotine turista iz cijele Bosne i Hercegovne, ali i brojnih evropskih država. Salem kaže kako u Vukeljiće dolaze pripadnici različitih religija i svi su dobrodošli.

Od neostvarenih želja Salem je istakao da mu je još želja da nabavi ramazanski top koji će označavati vrijeme iftara a koji će biti ispod sahat kule.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši