MISTIČNI SVIJET VJETRENICE -Utočište je našao u pećini sa VILAMA i HAJDUCIMA (VIDEO)

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina/špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode, ali i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Smještena je na zapadnom rubu Popovog polja u selu Zavala, općin Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora (Republika Hrvatska), odnosno 80 km od grada Mostara.

Vjetrenica je zanimljiva u svakom smislu i ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.

Vjetrenica Cave- Wikipedia

Riječ je o mističnom svijetu koji je dostupan svima. Svi koji bi voljeli proći prostranim hodnicima i dvoranama pećine, za svoj naredni obilazak trebaju planirati Vjetrenicu. Pećina obiluje, pomenute hodnike i dvorane, ali i jezera, vodopade i brojne nakupine siga. U njoj je otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala. Bogata je brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti.

U sve se ovo uvjerio naša kolega Shadi Hai Eisa koji je ovih dana posjetio mistični svijet Vjetrenice i zabilježio zapanjujuće kadrove najsnažnijeg identiteta lijepe naše Bosne i Hercegovine.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši