Naslijedio osmanlijski biser: Stoji netaknut 3 stoljeća (VIDEO)

Ljepotama Mostara rijetko ko može odoljeti. Pored svima poznatih Starog mosta i Sahat kule, tu je i Muslibegovića kuća, jedna od tri turske kuće sa ovog područja. Riječ je o prekrasnoj i raskošnoj porodoičnoj kući porodice Muslibegovića, izgrađenoj u vrijeme Osmanlija. Muslibegovićeva kuća podjednako i svojim vanjskim i unutrašnjim dijelom plijeni pažnju prolaznika, ali i turista širom svijeta, očarene ljepotama, poviješću ali i inovativnošću graditelja Muslibegovićeve kuće. Zbog svoje vrijednosti i očuvanosti proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Danas je muzej, ali i jedan od najboljih hotela u svijetu. Na portalu Expedia Muslibegovića kuća 2010. godine je uvrštena u top 10 najboljih svjetskih hotela.

Muslibegovića kuća- dronski snimak

Muslibegovića kuća nalazi se u mahali Brankovac, udaljena tek minutu hoda od Karađozbegove džamije, a 8 minuta hoda dijeli ga od obnovljenog Starog mosta. Kuću je sagradio Mehmed Muslibegović.


Kuća se sastoji od prizemlja,sprata i dvorišta. Avlija je ograđena visokim zidom što je karakteristično za kuće iz osmanskog perioda. Postoje dvije avlije selamluk (muška avlija) i haremluk (ženska avlija).
Objekt je do danas sačuvao autentičnu formu i drvorez te uz originalne predmete, spise i eksponate, posjetiocima pruža uvid u način života bogate begovske porodice u minulim stoljećima. Kompletan namještaj, srebreni porodični nakit, posuđe, porodično oružje, porodična biblioteka, dobro očuvana stara levha, mač i rukom pisani primjerak Kur’ana predmeti su koji uspješno odlijevaju zubu vremena.

Ako vam se svidi i poželite vidjeti nešto slično, u Mostaru su također i Bišćevića (Turska) i Kajtazova kuća.

Muslibegovića kuća- muški dio


Tadžudin Muslibegović naslijedio je ovaj osmanlijski biser, koji stoji netaknut 3 stoljeća…

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši