Kod Modriče smo pronašli pravu malu oazu mira, Kecmanov sokak! (VIDEO)

Ljubav prema tradiciji inspirisala je mnoge Bosance i Hercegovce da u svojim domovima naprave bosanske sobe, konak ili čak etno-dvorište. Ljubav prema starinama koju mu je prenijela baka vodila je i Mladena Kecmana prilikom izgradnje etno-parka. U Modriči na svom imanju od dva dunuma Mladen je napravio prvi etno-park kojim želi da sačuva od zaborava razne stare predmete, od plugova, sijačica, starih volovskih kola, jarmova, testera, kosačica, gramofonskih ploča, do najstarijih TV i radio-aparata, starog novca…

Sa suprugom i svoja dva sina odlučio je da uživa u ljepotama starine pa je na površini od 2 dunuma izložio preko 200 starih predmeta. Brojni su tu predmeti od najstarije mašine za šišanje, pa do drvene etno-kuće koje su služile u poljopirvredi. Od svih predmeta posbno mjesto u njegovom srcu zauzima kutija sa starim novcem, naročito novčanica sa likom Josipa Broza Tita, iako kao dijete nije znao ni ko je Tito. Pored novčanica, jedan kamen koji je donio u svoje dvorište posebno mu je drag. Radi se o kamenu na koji bi Mladen bježao kada bi kao dijete trebao dobiti batine. Kamen je iz potoka koji je proticao kroz selo Smoljane kod Petrovca, a na kome su žene 60-ih i 70.ih godina pratljačom prale veš.

U Mladenovom etno-dvorištu postoji i suvernirnica u kojoj se nalaze brojni stari predmeti; pegle, fenjeri, šargija, gramofonske ploče, ručni mlin za kafu i još mnoštvo toga. Svaki predmet za Mladena predstavlja posebnu priču te kaže kako nijedan ne bi prodao. Iako ima 200 predmeta, kaže kako neće stati na tome, te će kako kaže nastaviti idalje prikupljati starine. Mladen u svemu tome ima podršku od cijele porodice. Njegov trud i rad primjetili su i drugi, pa je etno-dvorište porodice Kacman iz dana u dan sve posjećenije.

I naša ekipa je posjetila ovo divno tradicionalno dvorište porodice Kecman, a šta su to naše kamere zabilježilče prilikom posjete, pogledajte u videu ispod.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši