Generacijama se brinu o spomenicima iz srednjovjekovnog doba (VIDEO)

Kada spomenemo Srebrenik prvo što svima padne na pamet jeste Stara tvrđava u Gornjem Srebreniku, jedna od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Prvi put se u pisanim izvorima spominje 1333. godine, a sačuvani zidovi tvrđave potiču iz 18. stoljeća.

Nalazi se na sjeveroistočnim obroncima  Majevice, u mjestu Gornji Srebrenik.

Pored toga, na istom području nalaze se i Planinarski dom Lipici kao i poznata Bašta Bešić, ali ono o čemu rijetko ko zna jeste izletište Šehitluci.

Vjerovatno ne postoji Srebreničanin koji nije čuo za izletište Šehitluci, koje se nalazi u Gornjem Srebreniku. Ipak rijetki su oni koji znaju da se o njima godinama brine penzioner Husejn Čizmić. Husejnov otac je na Šehitlucima izgradio spomenik borcima poginulim u periodu od 92 do 95 godine. Obzirom da su Šehitluci od njegove kuće udaljeni otprilike 50 metara, ne pada mu teško svakodnevno obilaziti i održavati Šehitluke.

Husej Čizmić rodom je iz Gornjeg Srebrenika. Do 23. godine života živio je i radio je u Srebreniku, a poslije toga odlazi na rad u Sloveniji. Tamo je radio u rudniku, zaradio penziju i vratio se u svoj radni kraj, kako bi nastavio očevim i djedovim stopama. Kaže kako se posjetioci iznenade kako je uređeno i čisto. I dok se ranije njegov rahmetli otac brinuo o 17 dunuma njive i šume, danas on sa svojom porodicom održava i popravlja sve oko Šehitluka.

Želja im je kaže da narod dolazi tu, pa im tako za sada ne pada teško vršiti stalne popravke. Šta smo saznali o borbama za Gradinu, koje su vođene upravo tu na Šehitlucima, pogledajte u videu ispod.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši