Bogatstvo Bosne smješteno u jednom selu! (VIDEO)

Bogatsvo Bosne smješteno je u jednom selu. U Donjoj Lohinji kod Gračanice. Riječ je o mjestu sa 1.260 stanovnika,na površini od 8.571 km2. Donja Lohinja naseljena je s obje strane magistralnog puta Tuzla-Doboj, u dolini rijeke Spreče. S obzirom da se nalazi u dolini rijeke Spreče i Lohinjske rječice, plodno zemljište je nekada bio jedan od glavnih izvora prihoda lokalnog stanovništva. Danas je to isto plodno zemljište velikim dijelom prekriveno fabrikama za preradu drveta, tekstilnih, građevinskih i firmi za proizvodnju elemenata od metala i plastike, koje zapošljavaju veći broj lokalnog stanovništva. Tu su naravno i rasadnik voća, proizvodnja piletine i ribe u nekoliko manjih ribnjaka, zatim proizvodnja mlijeka i mesa također je razvijena i ogleda se kroz rad nekoliko farmi goveda, ali i radom stanice za otkup mlijeka. Donja Lohinja ima i Osnovnu školu, Dom kulture, Džamiju sa mezarjem, vakufskom kućom i gasulhanom i dva šehidska obilježja. Dakle po već pobrojanom mogli ste shvatiti da je riječ o itekako zanimljivom mjestu.

Naša ekipa je u Donju Lohinju došla da upozna najstariju nenu Gračanice. Međutim, ne bi Tatabrada bila to što jeste da smo odbijali nama uvijek drage pozive i ponude za snimanja novih priča sa zanimljivim ljudima i svega onoga što se kod njih može pronaći, saznati i otkriti, a opet sve za naše drage i cijenjene gledaoce koji nas svakodnevno i gledaju i iznenađuju svojim lijepim, prijatnim i konstruktivnim komentarima i sugestijama. Tako je bilo i u Lohinji pa vam stoga i donosim prvu priču kroz koju ćemo upoznati i dobre ljude i njihovo lijepo selo i djelić onoga što se u njemu krije, a opet i u isto vrijeme nudi svim putnicima namjernicima koji odluče da ih posjete.

Posjeta Lohinji je bila nezaboravna i ovo je bila samo uvodna priča u ono što vam imamo za pokazati iz ovoga mjesta. Domaćin Mersed, njegov rođak Zaim i 100 godišnja Hanka su svako ponaosob priča za sebe i stoga vam ubrzo donosim i njihove priče snimljene tog dana. Mersedova ljubav prema tradiciji, Zaimova sehara puna sjećanja i Hankina životna priča će biti naravno i razlog više da se Lohinja Donja ponovo posjeti u skorije vrijeme.

Domaćin Mersed Šestan je jedan od rijetkih koji imaju uslove da priušte malo komotniji život za sebe i svoju porodicu, ali je još i jedan od rjeđih koji to usmjeravaju prema očuvanju tradicije, lokalne kulturne baštine i nasljeđa koje su njegovi preci ostavili u nasljedstvo, a koje je on svojevoljno uradio i dokazao koliko zapravo voli tradiciju i tu vrstu bogatstva te iskreno nije se poštedio prilikom predstavljanja svega toga. Ono što nas je zapravo najviše impresioniralo jeste rječitost domaćina koji do trenutka snimanja nije ni znao da ćemo navratiti u njegovu Lohinju, koja igrom slučaja na današnji datum slavi i svoj dan MZ. Dragi Lohinjani, u ime TB tv želimo vam sretan dan MZ i da ih zapamtite još milion, a vi poštovani gledaoci, vama želim ugodno gledanje uz jednu veoma lijepu i zanimljivu priču sa odličnim sagovornikom!

Priču detaljnije pogledajte na linku: https://youtu.be/J7Bx4iHDGa8

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši