Ćetenija – stara bosanska poslastica koju niko ne može napraviti sam! (VIDEO)

Vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima. Jelo koje se konča na sijelima a ujedno je i vrsta zabave, bar je ranije bila.

Vrijedne bosanske žene, članice KUD-a Puračić pokazale su nam i pred nama pripremile jedno staro bosansko jelo koje je skoro pa otišlo u zaborav.

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu. Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija. Ovaj put to nisu bili mladići i djevojke nego vrijedne žene, članice KUD-a ali je čitav postupak rađen kao i prije.

Za pravljenje ove poslastice potrebni su vam:
– šećer
– brašno
– limun
– voda
– malo ulja

Dan prije same pripreme potrebno je ispeći brašno “nasuho” na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju, te je potrebno stalno miješanje da ne izgori. Zatim se brašno mora dobro ohladiti.

U drugu posudu stavljate šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka na jaku vatru kako bi dobili karameliziranu smjesu. Nakon toga iznosite na hladno mjesto da se ohladi. Ruke nauljite i iz posude podignete ohlađenu šećernu smjesu. A zatim….

Bar dvije osobe trljajući rukama naprave krug koji presavijaju u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč.

Za naredni postupak potrebno je šest do sedam djevojaka, žena kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta. Okreću sve dok smjesa ne bude u stanju končanja, dodaje se pomalo brašna, ne previše, i nastavi se okretati dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima grudvica, znači da nije dobro iskončana. Prostorija u kojoj se pravi ova poslastica treba biti hladna. Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji), a zatim se izreže na komadiće i poslužuje.

Ovo je slastica, nikako obična koja se ne može napraviti sama, potrebno je da je radite u društvu i u hladnim zimskim noćima. Ranije je služila i kao vid zabave na sijelima jer njena priprema traje i do 2h. A sada, mmmm… Prijatno!

Detaljnije na linku: https://youtu.be/ffMOwf0uZJ0

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši