Pet stoljeća stara legenda: Poznati “evlija” imao natprirodne sposobnosti (VIDEO)

Mjesto Čekanići kod Srebrenika poznato je po jednoj od najstarih znamenitosti sa naših prostora – Šeh Dedinom turbetu. Prema predanju Šeh Dedo je bio dobri evlija, o kojem postoje brojne legende, a njegovo turbe se od davnina posjećuje u cilju ozdravljenja, ispunjenja želje ili radi davanja sadake.

U narodu nije ostalo upamćeno ko je bio Šeh Dedo, znalo se samo da je bio dobri, pobožni mještanin, koji je prema nekim predajama imao i nadnaravna svojstva. Ono što se pouzdano zna jeste to da je Šeh Dedo bio prvi doseljenik Čekanića. Najviše podataka o Šeh Dedinom turbetu ima jedan od najstarijih mještana sela Čekanići hadžija Redžo Bešić, koji se dugi niz godina brine o turbetu, ali i haremu džamije. Oko 28 godina je bio mutevelija u Čekanićima, a sad zbog starosti brine jedino o turbetu.

Prema riječima ovog mutevelije turbe je neobično je po tome što je u njegovoj unutrašnjosti pored mezara Šeh-dede i grobno mjesto Pobre, njegovog pobratima koji nije pripadao islamskoj vjeri.

Prema narodnim predajama Šeh-dedo se prvi doselio u Čekaniće a imao je prijatelja druge vjere po imenu Pobro iz nekog udaljenog mjesta u Bosni. Redovno su jedan drugom dolazili u posjetu, a njihovo prijateljstvo je bilo toliko jako da su na kraju postali i pobratimi. Pred kraj života, kada ga je teško bolesnog posljednji put obišao njegov pobratim, Šeh-dedo mu je rekao da je njegovo mjesto pored njega i nakon što preseli na onaj svijet – ispričao nam je mutevelija Bešić. Nakon smrti Šeh-dede mještani Čekanića ispoštovali su njegovu želju te su i Pobru, nakon smrti tu ukopali.

Po čemu je to poznato ovo turbe i kakve tajne krije poslušajte u priči ekipe televizije Tatabrada.

Detaljnije na linku: https://youtu.be/IlpDeUtTvPs

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši