OGUS – “Otvoreni grad umjetnosti” već 4 decenije prevazilazi okvire općine Srebrenik

Jedna od značajnijih kulturnih manifestacija, OGUS – “Otvoreni grad umjetnosti” u Srebreniku svečano je otvorena u subotu (19.08.2017.) na srednjovjekovnoj tvrđavi “Gradini”. Manifestaciju je otvorio doajen bh glumišta Josip Pejaković svojom novom monodramom „BH STEND-DRP TRAGEDY“.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i najviši predstavnici kulturnog, političkog i privrednog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

Učesnicima svečanosti obratili su se Bego Gutić, premijer Vlade TK i Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik, koji su posebno naglasili da ova kulturna manifestacija s tradicijom od preko 4 decenije prevazilazi okvire općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te da bi Srebreniku na ovako značajnoj kulturnoj manifestaciji mogle pozavidjeti i puno veće sredine.

U sklopu ove manifestacije, u periodu od 19. do 25. avgusta na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture i na platou ispred srednjovjekovne tvrđave održat će se pozorišne predstave, promocije knjiga, smotre folklore, koncerti tradicionalne muzike i niz drugih kulturnih sadržaja.

Pored niza raznovrsnih kulturnih sadržaja, u sklopu ovogodišnjeg OGUS-a održava se i međunarodna likovna kolonija u kojoj boravi 12 akademskih slikara koji će u narednih sedam dana pod zidinama Starog grada stvarati umjentička djela.

Pokrovitelji ove tradacionalne kulturne manifestacije su Općina Srebrenik, Vlada i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, a tehnički organizator svih kulturnih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje.

Komentari

Komentariši