Šahovski klub Srebrenik

Šah se igra već stoljećima i može se reći da je to svakako jedna od najpopularnijih igri na svijetu.

 

Postoje različite varijacije, danas je najpopularniji evropski tip šaha. Uz šah vježbate mozak i krajnji rezultat nema veze sa srećom nego isključivo sa vještinom igrača.

Porijeklo šaha nije dovoljno poznato. Prvo spominjanje šaha datira s kraja 6. stoljeća, ali općenito se smatra da je nastala znatno ranije, vjerojatno oko početka naše ere. Zaključuje se tako iz činjenice da je izumitelj igre među figure uvrstio i onu koja simbolizira bojna kola, oružje koje je u 6. st. bilo već odavno zastarjelo. Šah se u Evropu širi preko Arapa i Bizanta.

U Srebreniku je šahovska tabla postavljena ispred Doma kulture, gdje su igrači uglavnom članovi šahovskog kluba i penzioneri , koji na taj način provode svoje penzionerske dane.

To im je kako kažu jedan vid razonode, druženja ali i opuštanja. Taktičko nadmudrivanje, smijeh, zabava te zajedničko prisjećanje na mlađe dane su samo neke od tema koje svakodnevno možemo čuti kada se sastanu. Oni su samo dokaz da je šah i dalje jako popularna igra i da praktički nikad neće nestati.
Osim šahista koji svoje partije igraju sa velikim figurama, u Srebreniku je aktivan i šahovski klub čiji šahisti osvajaju brojna priznanja u takmičenjima.

Šahovski klub Srebrenik je osnovan 1973. godine, a od 1974. godine nastupaju u raznim takmičenjima i ligaškim rangovima.

Ovaj klub se takmiči u 1. A ligi Federacije BiH, u kojoj se osim njih nalazi još devet ekipa. Prva liga se igra po principu da svaka ekipa igra protiv svake, a tim sa najviše bodova ulazi u Premijer ligu, dok dvije najslabije plasirane ekipe ispadaju u 1. B Ligu Federacije BiH.

U šahovski klub Srebrenik ukupno je uloženo više od 20.000 KM sredstava za adaptaciju prostorija. Većinu sredstava donirali su članovi kluba.

Najveći problem kao i skoro svim sportskim kolektivima u našem gradu ali i cijeloj državi predstavljaju im finansije, koje sve teže i teže prikupljaju. Glavni izvor finansija im je grad Srebrenik, sponzori i članarine.

Članovi ovog kluba su uglavnom igrači sa općine Srebrenik, ali po potrebi za ovaj klub nastupaju i igrači iz drugih općina sa Tuzlanskog kantona.

Kada već spominjemo članarine dodajmo i to da član ovog šahovskog kluba može postati svaka osoba koja to želi i koja voli ovu igru. Zainteresovane osobe se mogu obratiti nekom od osoblja šahovskog kluba koje se nalazi u Centru za kulturu Srebrenik.

Uskoro video prilog

Komentari

Komentariši