Tornjak konačno priznata pasmina

https://youtu.be/3KVe7Cf7w-Q

 

Tornjak je pastirski pas čija je zemlja porijekla Bosna i Hercegovina, a dominantan region uzgoja u BiH je širi region planine Vlašić (centralni dio BiH). Ime Tornjak potiče od riječi “tor” što znači ograđen prostor za smještaj i odmor ovaca na otvorenom prostoru na planinskoj ispaši. Ova pasmina živi na području BiH koja je tu postojala hiljadu godina unazad, o čemu svjedoči i pisani dokument. Tornjak je staložen pas, dobroćudan prema ljudima.

U Srebreniku od 2010. godine postoji kinološko udruženje pod nazivom Kinološko društvo “Tornjak” Srebrenik, sa sjedištem u prigradskom naselju Ćehaje, čiji je predsjednik Almir Ibrić. Svake godine organizuju izložbu pasa u Srebreniku gdje se odazivaju brojni uzgajivači pasa iz cijelog regiona i šire.

Almir Ibrić je osnivač uzgajivačnice tornjaka u Srebreniku pod nazivom “Miral Castle”, jedan je od suosnivača kinološkog društva “Tornjak” Srebrenik ujedno je i predsjednik. Tornjak je za njega ljubav još iz dječijih dana. Svake godine izlaže svoje pse na izložbama pasa. Zapažene rezultate ostvaruje i na raznim međunarodnim i svjetskim kinološkim izložbama pasa. Njegov najdraži rezultat je iz 2016 godine kada je njegov pas “Mellany” proglašena najljepšom ženkom.

Istakao je i važnost socijalizacije psa, tako da ljudi sa naočalama, štakom i sl. mogu biti sigurni da ih pas neće napasti.

Dok smo radili ovaj prilog generalni komitet FCI-a u Leipzigu priznao je tornjaka kao pasminu FCI-a.

Komentari

Komentariši