Besplatan kurs arapskog jezika u Medžlisu IZ-e Srebrenik

Danas je više nego ikad sigurno da vrijedimo onoliko koliko jezika pričamo. S tim u vezi posjetili smo Medžlis Islamske Zajednice Srebrenik, gdje potpuno besplatno možete pohađati jedan od najtežih jezika na svijetu, arapski.

Kurs je besplatan a finansira ga ambasada Saudijske Arabije u BiH, preko Kulturnog centra „Kralj Fahd“ koji obezbijeđuje predavače i udžbenike za kurs a MIZ Srebrenik obezbijedio je prostorije.

“Cilj ovog kursa je da se proširi učenje arapskog jezika, da bude ravnopravan sa ostalim jezicima jer je on dio naše kulture, dio naše tradicije”, rekao je Refik efendija Hodžić, glavni imam MIZ Srebrenik i dodao kako se kurs arapskog jezika u Medžlisu realizira još od 2015 godine.

Jedan stepen kursa traje 32 časa a certifikat je priznat u arapskom govornom području. Angažovani profesori arapskog jezika su Emir efendija Brašnjić i Muhamed efendija Mehmedović.

Refik efendija Hodžić, glavni imam MIZ Srebrenik rekao nam je da na kursu ima 38 kandidata. Kandidati koji se prijave na kurs podijeljeni su u dvije grupe. Na početnom stepenu je 26 kandidata, dok 12 kandidata već ima neko znanje arapskog jezika i želi ga još usavršiti.

Nastava za održavanje kursa je u I i II Osnovnoj školi kao i u mektebskoj učionici Gradske džamije u Srebreniku. Kurs mogu upisati i djeca već od 7. godina starosti.

Medžlis organizuje i kurs informatike, matematike, kurs engleskog jezika kao i ostali kursevi za sve one kojima je potrebna pomoć u savladavanju gradiva.

https://www.youtube.com/watch?v=le0cN5KBkOs

Komentari

Komentariši