PROMOCIJA KNJIGE: “Čuvarkuća” autora Tarika Đođića je mila, odana i žilava

https://www.youtube.com/watch?v=NbfeFiRUPaQ&t=40s

U sali Doma kulture Srebrenik, 16. novembra promovisana je knjiga “Čuvarkuća”, autora Tarika Đođića. Na promociji knjige su pored autora govorili Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović, Adnan Rondić. Promociju knjige pratio je i uljepšao muzički gost, popularni etno bend “Divanhana”.

Tarik Đođić je direktor Al Jazeere Balkans i „Ćuvarkuća” mu je prvijenac. „Čuvarkuća“ je knjiga sastavljena od stotinjak kratkih priča, koje su prvo bile objavljivane na Facebooku kao statusi.

Kada je 2015. godine razbio nos na godišnjem odmoru, spuštajući se niz tobogan, povreda je iziskivala mirovanje, a mirovanje želju za pisanjem. Reaktivirao je Facebook profil i počeo objavljivati priče, pričice, note i crtice o dobrim ljudima, koje je cijeli život tražio i pažljivo slušao. Uz podršku prijatelja i čitalaca Tarik odlučuje svoje priče i uknjižiti. Tako je nastalo njegovo prvo djelo, knjiga “Čuvarkuća”.

“Ovo je četvrto izdanje knjige i odlično je prihvaćena kod publike. Poruka iz knjige bi bila da u ljudima trebamo tražiti dobrotu, počevši prvo od sebe”, rekao je publici u Srebreniku autor knjige Tarik Đođić.

Jedan od promotora ove knjige bio je i Goran Milić, jedna od najutjecajnijih novinarskih figura na Balkanu, koji je istakao kako ovu knjigu opisuje kao jednu milu, odanu i žilavu sa personalitijem baš kao i biljka čuvarkuća. “Ova ideja da se ide sa knjigom u pohode po BiH nas je sve zaintrigirala i drago mi je da sam dio ekipe”, rekao nam je Milić.

Ademir Kenović, reditelj koji dijelom vodi porijeklo iz Srebrenika, nije krio oduševljenje što je ponovo u Srebreniku gdje se, kako kaže, uvijek osjeća toplo. Ovom prilikom je rekao kako je “Čuvarkuća” knjiga koja je emotivno i talentovano napisana i da ima privilegiju raditi na promociji ove knjige. “To je topli opis jednog lijepog vremena”, rekao je Kenović u razgovoru za televiziju TATABRADA.

“Čuvarkuća” je osim u Srebreniku, promovisana i u drugim gradovima, kao što su Gračanica, Kalesija i Kakanj.

Izdavač knjige je sarajevska izdavačka kuća Buybook, a sav prihod od prodaje knjiga ide u humanitarne svrhe.

 

 

Komentari

Komentariši