Debata srednjoškolaca: Jesu li muškarci tolerantniji od žena?

https://www.youtube.com/watch?v=QRnK_4vsr4g

 

Mještovita srednja škola Srebrenik organizovala je u utorak 21. novembra debatu pod nazivom “Muškarci su tolerantniji od žena”. Debata se vodila između debatnog kluba MSŠ Srebrenik kao afirmacijske ekipe i debatnog kluba učenika gimnazije Mustafa Novalić iz Gradačca, koji su predstavljali negacijsku ekipu.

Debatni klub MSŠ Srebrenik postoji nekoliko godina, a ovo im je drugo međuškolsko takmičenje u školi. Oba kluba učestvuju u regionalnim i državnim takmičenjima. Debatni klub MSŠ Srebrenik je 2016. godine bio na 9. mjestu na državnom takmičenju u kojem su učestvovali najbolji debatni klubovi iz BiH.

Mentor afirmacijske ekipe je prof. prava Muminović Aida, a za negacijsku ekipu prof. islamske nauke Hasanbašić Mirza.

Afirmacijska ekipa tvrdila je da su muškarci tolerantniji a negacijska ekipa je negirala njihov stav uz tvrdnju kako su žene tolerantije.

Afirmacijska ekipa je na kraju takmičenja izglasana kao pobjednička zbog snažnije argumentacijske linije. Prema ovoj debati se ispostavilo, da su muškarci ipak tolerantniji.

Poruka današnje debate bila je uvažavanje međusobnih razlika i promovisanje mira i tolerancije. Debata je prvenstveno zamišljena kao međuškolsko druženje i prilika za uvježbavanje argumentiranog i parlamentarnog razgovora kao i razmjene mišljenja. Debatanti su nastavili druženje uz prigodnu zakusku koju su priredili učenici kulinarske sekcije MSŠ Srebrenik.

 

Komentari

Komentariši