Najavljeno poskupljenje struje za male obrtnike. Oni poručuju: “Ne treba nam još jedan namet!”

https://www.youtube.com/watch?v=PPjz_kobwzs&t=57s

Elektroprivreda BiH predložila je povećanje cijena električne energije za male obrtnike, potvrđeno je u Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH.

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na sjednici održanoj 7. novembra 2017. godine usvojila je obavještenje za javnost o podnesenim prijedlozima cijena usluga javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge Javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Kako su kazali iz FERK-a, Elektroprivreda BiH u svom prijedlogu traži da se kategoriji ostala potrošnja na 0,4 kV naponskom nivou poveća cijena univerzalne usluge, međutim, iz dostavljene dokumentacije nije jasno o kolikoj promjeni se radi.

“Što se tiče kategorija domaćinstva, prijedlog ovog elektroprivrednog preduzeća je da se cijene ne mijenjaju u odnosu na trenutno važeće. Razlozi za predloženo povećanje kategoriji ostala potrošnja na 0,4 kV naponskom nivou su poslovna politika JP Elektroprivreda BiH”, ističu iz FERK-a.

Predloženo je da se nove cijene univerzalne usluge primjenjuju od 1. januara 2018. godine.

“FERK u skladu s propisanim pravilima pažljivo analizira dostavljene prijedloge da bi utvrdio da li su predložene cijene u skladu s Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge u FBiH i da li su se stekli uslovi za davanje saglasnosti FERK-a. O daljnjim aktivnostima FERK-a javnost će biti pravovremeno obaviještena”, zaključuju iz FERK-a.

Za srebreničkog obrtnika Mirzu Begovića koji se bavi pekarstvom, to je samo još jedan udarac na male obrtnike i to na ovakvom vremenu gdje ionako teško opstaju. “Ne treba nam još jedan namet! Pored ionako visokih obaveza prema državi, svako drugo povećanje cijena režija ili nameta je udarac na malog obrtnika koji treba biti jedan od stubova privrede po ugledu na razvijene zemlje”, ističe Begović i navodi da malog obrtnika treba podržavati a ne gušiti.

U video prilogu TV Tatabrada donosimo i mišljenja ostalih srebreničkih obrtnika.

 

 

Komentari

Komentariši