25. novembar-Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

https://www.youtube.com/watch?v=Yu3i6rRvSbI

Šuti ili trpi!?! Budi žena lavica-prijavi nasilnika! 25. novembra, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Dan 25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro), održanom u Bogoti 1981. godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Jedan od najrasprostranjenijih problema, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini, jeste nasilje u porodici.
Rezultati istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama BiH (2013. godine) pokazali su da je polovina žena (47 posto žena) u BiH tokom života barem jednom bila izložena nekoj od vrste nasilja, odnosno, svaka deseta žena (11 posto žena) u godini dana koja je prethodila istraživanju.

Nalazi ukazuju da je psihičko nasilje najrasprostranjenije sa ukupnom stopom prevalencije te da iza njega slijedi fizičko nasilje. Seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života 6 posto žena. Ovi nalazi ukazuju da je u Bosni i Hercegovini prisutna “tolerancija na nasilno rješavanje konflikata” koja povećava rizike od nasilja nad ženama i da kao društvo prihvatamo kulturu nasilja.

U BiH psihičko nasilje je tokom života proživjelo 42 posto žena starijih od 15 godina, fizičko 24 posto, a seksualno 6 posto. Nasilje u porodici je krivično djelo koje je kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora, a nasilje u porodici koje je uzrokovalo smrt žrtve kažnjivo je kaznom dugogodišnjeg zatvora!

Žene uglavnom trpe nasilje zbog finansija, djece, straha, srama, ali i povezanosti s partnerom. Rijetke su one koje će napustiti partnera iz već spomenutih razloga. Jednom kada bude premlaćena, nasilnik će djelo nastaviti raditi sve dok se žena ne opameti i prijavi nasilnika ili još bolje – kada ga napusti, zauvijek!

Postoje i slučajevi gdje su muškarci žrtve zlostavljanja, ali taj broj je daleko manji u odnosu na žene žrtve zlostavljanja.

U video prilogu TELEVIZIJE TATABRADA poslušajte mišljenja građana o ovom problemu.

Komentari

Komentariši