Jedna puna doza krvi može spasiti čak tri života: Učenici Mješovite srednje škole Srebrenik u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Jedna puna doza krvi može spasiti čak tri života, a na više od 3,5 miliona stanovnika, koliko ima BiH, te zalihe dostatne su za tek 5% građana.

U utorak, 28.11. u prostorijama Mješovite srednje škole Srebrenik održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj su učestvovali zaposlenici MSŠ Srebrenik i učenici četvrtih razreda, odnosno, učenici koji su napunili 18. godina. Inače, ova akcija u MSŠ Srebrenik, se organizuje minimalno 10 godina pod rukovodstvom UKC Tuzla.

Da su mladi ljudi osviješteni o ovom problemu i da razmišljaju o tome kako drugome mogu spasiti život, pokazuju i na način tako što su učestvovali u akciji darivanja krvi.

Već dugi niz godina MSŠ Srebrenik ostvaruje saradnju sa UKC-om Tuzla s ciljem darivanja krvi tako da je u protekloj školskoj 2016/17 godini od ukupno 78 prijavljenih učenika njih 56 darivalo krv pa je samim tim škola po broju davaoca krvi zauzela drugo mjesto na Tuzlanskom kantonu pa se i ove 2017 godine nastavilo sa tom tradicijom.

Inače, ovo je šesta po redu akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju organizuje Crveni križ Srebrenik, ujedno i posljedna u 2017. godini.

Nermina Mulahmetović, učenica trećeg razreda trgovačke škole, koja daje krv po prvi put, kako kaže, ovim činom želi pomoći onima kojima je krv potrebna.

Učenici koji nisu mogli dati krv u ovoj akciji su oni koji imaju virozu, pritisak, manjak željeza…

Besim Piragić (18), učenik četvrtog razreda EKT, prvi put daruje krv, a kako kaže odazvao se ovoj akciji iz humanih razloga, odnosno da spasi nekome život.

Za Harisa Bjelića učenika trećeg razreda gimnazije, kojem je prvi put da daruje krv, ovo je novo iskustvo kojim želi nekome pomoći. Hodžić Zlata (19), poslovno-pravni tehničar prvi put daje krv, kaže da ovim humanim činom ujedno želi saznati i koja je krvna grupa.

Šabić Belma (19) prvi put daje krv i ovim činom želi pomoći onome kome je krv potrebna.

Učenici koji daruju krv oslobođeni su dva dana nastave, a oni za koje se ustanovilo da ne mogu dati krv oslobođeni su nastave samo na dan akcije.

Sabina Čamdžić-Smajić dr. medicine kaže da je odaziv bio dobar i ističe da učenici odlično sve podnose s obzirom da je ovo većini prvo davanje krvi.

Fikreta Ibrić, sekretar Crvenog križa Srebrenik kaže da vlada velika zainteresovanost učenika ali također ističe problem da je evidentan i manjak učenika jer od nekadašnjih 1800, škola danas broji 1020 učenika.

Kako ističe gospođa Ibrić na kraju akcije darivanja krvi, odazvalo 53 učenika a 18 njih je odbijeno zbog zdravstvenih razloga.

https://www.youtube.com/watch?v=xj5wSj50Mgg

Komentari

Komentariši