Serijal “Naša školica”: Druga Osnovna škola u Srebreniku broji 40 različitih sekcija

Ekipa TV TATABRADA posjetila je Drugu osnovnu školu u Srebreniku i zabilježila je vannastavne aktivnosti koje učenici ove škole mogu pohađati. Utvrdili smo da je ova škola veoma aktivna u vanškolskim aktivnostima i ima ukupno 40 sekcija koje učenici mogu samovoljno pohađati, ovisno o njihovim interesovanjima i talentima. Našoj TV ekipi predstavilo se 10 sekcija, a mi ćemo pojedinačno opisati svaku.

Bibliotekarsku sekciju pohađa 14 učenika. Sekciju mogu pohađati učenici svih razreda ali većina članova su učenici od 5 do 9 razreda. Voditelj sekcije je bibliotekarka Mina Adrović koja ističe veliku zainteresovanost učenika za pohađanje ove sekcije.

Slikarsku sekciju pohađaju učenici od 1 do 4 razreda. Voditelj sekcije je učiteljica Rusmira Hasić. Sekcija broji 20 učenika.

Učiteljica Mubera Mašinović je voditelj sekcije „kućne radinosti“. Sekciju pohađaju učenici drugog i četvrtog razreda i ukupno u sekciji ima 13 članova. Aktivnosti sekcije su usmjerene na izradu ukrasa, nakita, a materijali od kojih izrađuju svoje radinosti su od plastike, papira… Planiraju učestvovati na izložbama u školi povodom obilježavanja raznih značajnih datuma.

Dramska sekcija sa voditeljicom prof. razredne nastave Zlatijom Taletović na čelu, broji 13 članova. Voditeljica sekcije ističe da su učenici na ovoj sekciji veoma veseli, pokazuju svoju kreativnost i sekcija im dođe kao terapija. Učenica četvrtog razreda Džejla Nurikić predstavlja dramsku sekciju nižih razreda i kako nam je rekla, ova sekcija je pokretač snova i kreativnog umijeća i poslije časova ove sekcije svi su učenici veseli. Učenici ove sekcije predstavili su nam dva igrokaza: zaljubitis i izgubljena bodlja.

Recitatorska sekcija okuplja učenike nižih i viših razreda, odnosno, niži razredi su od prvog do četvrtog a viši od petog do devetog. Voditelj sekcije nižih razreda je učiteljica Almira Ahmić. Ovu sekciju pohađa 7 učenika. Predstavljaju se na školskim priredbama u okviru škole.
Voditeljica viših razreda je nastavnica bosanskog jezika i književnosti Elvira Čolaković. Učenici ove sekcije su nam se predstavili recitalom “Samo da rata ne bude”.

Literarna sekcija nižih razreda okuplja 12 članova i čine je učenici 2 i 4 razreda. Voditelj sekcije je profesorica razredne nastave Amira Omerović. Pohađaju je učenici koji su nadareni za pismeno izražavanje u stihu i prozi, a članovi izrađuju i plakate. Ekipi TV Tatabrada predstavili su se čitanjem biografije naših pisaca kao što su: Šimo Ešić, Nasiha Kapiđić-Hadžić… Učenici su nam i pročitali i svoje pjesme. Članovi ove sekcije pišu na slobodne i zadane teme u okviru konkursa i značajnog obilježavanja datuma u školi.

Literarnu sekciju viših razreda čine učenici od 5 do 9 razreda. Voditelj sekcije je prof. bosanskog jezika Dževad Nuhanović. Aktivnosti sekcije su pisanje poezije i proze, a učenici u ovoj sekciji obrađuju i sve druge elemente pjesničkog jezika. U ovoj sekciji se posebno ističe učenik Mahir Šerifović koji je objavio zbirku poezije “Moji snovi”. Sekcija organizuje razne aktivnosti, učestvuju na priredbama, prave zidne novine…

Voditelj novinarske sekcije je Bernes Aljukić prof. bosanskog jezika i književnosti. U ovu sekciju su uključeni 7 i 8 razredi. “Biljeg vremena” je list Druge osnovne škole i uskoro pripremaju 20-ti jubilarni list. List je hronološkog karaktera i piše o javnim i kulturnim manifestacijama. Učenici ove sekcije rade i intervjue, a u planu su obići medijske kuće u Srebreniku.

Plesna sekcija “Mali princ” predstavila nam se valcerom a pohađa je 18 članova i okuplja niži uzrast tj. učenike do 6 razreda. Voditelj sekcije je profesorica razredne nastave Delić Amira. Sekcija prati sve školske manifestacije. Voditelj ističe veliku zainteresovanost učenika za ovu sekciju.

Sekcija “Crveni križ” broji 13 članova i pohađaju je učenici od 2 do 9 razreda. Voditelj je prof. razredne nastave Senada Selmanović. Sekcija je humanitarnog karaktera. Organizuju akcije prikupljanja pomoći s ciljem pomaganja onima kojima je pomoć potrebna.

“Misli mine” je sekcija koja upozorava na opasnost od mina. Voditelj sekcije je profesorica razredne nastave Senada Selmanović. U ovu sekciju su uključeni učenici od 5 do 8 razreda. Cilj je upoznati mlade na opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz rata.

Muzička sekcija broji 22 člana i namijenjena je za učenike od 10 do 15 godina. Voditelj sekcije je prof. muzičke kuture Ibrišimović Ismeta. Kako voditeljica sekcije ističe, velika zainteresovanost vlada za ovu sekciju. Posebnu pažnju gaje prema narodnoj i muzičkoj baštini – sevdalinci. Članovi ove sekcije imaju svoje vlastite instrumente kao što su gitare, harmonike, klavijature… Sekcija učestvuje na školskim, općinskim i kantonalnim takmičenjima. Učenici ove sekcije su snimili i himnu o svojoj školi. Ujedno, učenici ove sekcije su i učenici niže muzičke škole u Srebreniku u članovi su “Sevdah koncepta” Srebrenik. Našoj televiziji su se predstavili sevdalinkom “Jutros mi je ruža procvjetala”.

Voditelj Sportske sekcije je prof. fizičke kulture Musić Muhamed. Veliki broj učenika pohađa ovu sekciju. Posebna zainteresovanost je za košarku. Sekcija učestvuje na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima. 2016. godine su bili prvi na općinskom i kantonalnom takmičenju u košarci a treći na federalnom takmičenju u Sarajevu. 2015/16 godine osvojili su prvo mjesto na općinskom, kantonalnom, federalnom i državnom takmičenju u odbojci.

Druga osnovna škola inače broji 539 učenika, a u sekcije je uključeno oko 500 učenika. Pedagogica škole Maksida Hodžić je u razgovoru za TATATBRADA.TV istakla važnost pohađanja vannastavnih aktivnosti u školi jer se tako kod djece razvija talenat i kreativno stvaralaštvo. Sekcije su formirane iz oblasti kulture, nauke, umjetnosti, sporta i društveno korisnog rada. Pedagogica Hodžić ističe da uključivanjem u neke od sekcija učenici prepoznaju i svoje buduće profesionalno zanimanje.

 

Škola igra veliku ulogu u odgoju djece i mladih. S obzirom da djeca provode većinu svog vremena u školi, jako je važno osigurati što pozitivniji utjecaj na njihov odgoj i razvoj.

Učenici i vannastavne aktivnosti u koje su uključeni su ogledalo svake škole. U raznim sekcijama razvijaju svoje talente i afinitete, a nerijetko osvajaju i nagrade. Vannastavne aktivnosti u školi predstavljaju prostor u kojem se najlakše može doprijeti do učenika, odnosno do njegovih želja i potreba.

U izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima postoje različiti organizacijski oblici odgojno-obrazovnog rada, kojima se žele zadovoljiti stvarne potrebe i interesi učenika, proširiti i produbiti njihova motorička znanja, razvijati humane odnose među učenicima te zbližiti učenike i nastavnike.

TV Tatabrada je zato pokrenula tv serijal “NAŠA ŠKOLICA” u kojem donosi priče o školarcima i njihovim školicama i prati vannastavne aktivnosti koje učenici pohađaju u školama.

Komentari

Komentariši