Javna tribina: “2018. godina promjene ili “nove” prevare?”

https://www.youtube.com/watch?v=eaZPvMTxNu4

Neformalna grupa građana “Srebrenik je naš” je 01. decembra 2017. godine u Domu kulture Srebrenik, organizovala javnu tribinu sa temom “2018. godina promjene ili “nove” prevare?”

Gosti tribine bili su prof.dr. Slavo Kukić i kulturolog Srđan Šušnica, a domaćin tribine bio je prof.dr. Zlatan Begić. Tribina je bila izuzetno posjećena što govori koliko su učesnici tribine cijenjeni i poštovani.

Teme na tribini su se vodile o problemima poput nacionalističkih ulaganja u nacionalističke projekte, o viktimizaciji Bošnjaka i svemu onome što koči napredak kako lokalne zajednice tako i BiH. Prof.dr. Slavo Kukić navodi da akademska zajednica ne zaslužuje termin “intelektualci” a prof.dr. Begić ističe: “Da bi mogli pričati o budućnosti moramo raščistiti sa prošlošću.”

Prof.dr. Slavko Kukić je govoreći na ovoj tribini rekao kako se u BiH desila pljačkaška privatizacija. Pričao je o kupovini certifikatima i opljačkanoj imovini. Spomenuo je i željezaru u Zenici podsjećajući kako je taj grad živio od tog giganta sa 50.000 porodica koje su živjele od rada u željezari, a sada je to uništeno. Također i tuzlanski “Polihem” je opljačkan, a imovina fabrike se prodaje kao staro željezo….
Kako navodi prof. Kukić sve je to učinjeno iza paravana “borbe protiv komunizma i njegove zaostavštine.” “Trebamo okrenuti leđa onima koji su nas vodili 20. godina”, rekao je Kukić.

Kulturolog Srđan Šušnica ističe da “sve države imaju svoju mafiju samo u BiH mafija ima svoju državu.”

Kako nam je rekao jedan od osnivača NGG “Srebrenik je naš” Fadil Duranović, ova grupa je nastala za vrijeme februarske revolucije 08.02.2014. godine udruživanjem savjesnih građana koji su željeli da se i u Srebreniku dese demokratske promjene. “Prvoshodno cilj je bio da se građanima podastre istina o kriminalu u općini i o nepotizmu. Na samom startu imali su veliku podršku građana pa je na prva dva protesta izašlo oko 1000 građana. Na sjednici održanoj 11.02.2014. godine, općinsko Vijeće prihvata sve zahtjeve NGG-a među kojima je bilo i smanjenje paušala za 50% ali i ukidanje naknada za komisije priznajući tako da je bilo nelegalnog zapošljavanja i kriminala. Nažalost samo nakon par mjeseci isto vijeće je poništilo sve odluke od 11.02.2014. godine”, ističe Duranović.

Kako navodi Duranović, NGG je nosilac revolucije u BiH i kao takva je djelovala u mnogim gradovima. “Grupa i danas djeluje u tom pravcu kao jedina opozicija i korektor vlasti. Svakih 15 dana na trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku održavamo proteste prozivajući vlast . U vrijeme poplava 2014. godine, bili smo prvi na nasipima braneći Srebrenik i Orašje ali smo i u druge ostale poplavljene gradove dostavljali hranu, potrepštine koje smo sami sakupljali. Do sada smo organizovali tri tribine pokušavajući da time motivišemo građane. Punu podršku kao i gostovanje na velikom broju tribina imamo i od uglednih akademskih profesora, kao što su između ostalih Hamid Mutapčić, Besim Spahić, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Zlatan Begić, Edin Delić, Vedad Pašić, Izudin Kešetovic, Srđan Šušnica i ostali”, navodi Duranović.

“Sve odluke u grupi donosimo konsenzusom. Vođe nemamo niti smo registrovani. Surađujemo sa mnogim grupama u BiH”, zaključuje Duranović.

Video prilog uskoro….

Komentari

Komentariši