Pokreni sebe, promijeni svijet – 05. decembar je Međunarodni dan volontera

Volonterstvo je dragocjen i neprocjenjiv dar kojeg trebamo besplatno darovati onima kojima je potreban, a koji istovremeno obogaćuje i darivatelja i primatelja.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5.decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Dan volonterizma obilježen je i u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku gdje su učenici sekcija “Poduzetništvo” i “Ekološke sekcije” na simboličan način predstavili Međunarodni dan volonterizma. Oni su u holu srednje škole organizovali sajam humanitarnog karaktera. Učenici sekcija su napravili kolače, slatkiše i napitke koje su prodavali a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Kolače i napitke su sami napravili.

Ovaj sajam se organizuje već tri godine povodom Međunarodnog dana volontera.

Profesorica Hasanbašić Mirsada dipl.ing.teh. voditelj je ekološke sekcije. Sekciju pohađa 13 učenika, prvih i drugih razreda. Njihov projekat za Dan volontera naziva se “Slatki kolačić za slatki osmijeh”.

Sekciju poduzetništvo pohađaju četvrti razredi pod mentorstvom profesorice Ajsele Mutapčić. Oni su također učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, svojim doprinosom u pravljenju i prodaji kolača i napitaka žele doprinijeti poboljšanju uslova života onima kojima je pomoć potrebna.

Član ekološke sekcije Kenan Ahmić, učenik je prvog razreda frizerske škole, učestvovao je u pravljenju kolača znajući da će prihod od prodaje otići u humanitarne svrhe, tačnije u udruženje “Spektar” Srebrenik.

Video prilog uskoro!

Komentari

Komentariši