U Tuzli održana mirovna lokalna akcija “Mir sa ženskim licem“

Danas je u Tuzli obilježen 8. decembar,  Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH. Ova inicijativa pokrenuta je u okviru projekta Mir sa ženskim licem, kaže Merima Skokić članica Udruženja Horizonti.

Projekat je nastao u partnerstvu Udruženja “Horizonti” iz Tuzle i Fondacije “Lara” iz Bijeljine, skupa sa još 10 partnerskih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Inicijativa je prvi put predana u septembru 2014 godine, a 8. decembar je odabran kao neutralan datum  koji nije vezan za nacionalnu pripadnost bilo koje žrtve. Projekat se realizira  u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma”  i ima za cilj da ukaže na važnost stradanja žena tokom rata u BiH.

U periodu od 1992.-1995. godine  u BiH ubijena je 9.901 žena, odnosno 25% od ukupnog broja civilnih žrtava rata.

“Da bi govorili o ravnopravnosti u društvu, potrebno je da se žena sjećamo i kao žrtava i kao heriona tokom rata” – navodi Merima Skokić.

Oružani sukob u Bosni i Hercegovini imao je brojne neistražene posljedice na žene. One su bile prognanice i raseljenice, zatvarane su, silovane, ubijane, ginule od metaka i granata i na drugi način podnosile teret rata.

 

Komentari

Komentariši