11. decembar je Međunarodni dan planina: Planine su život, čuvajmo ih

Opća skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. decembar za Međunarodni dan planina. Učinjeno je to nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja velikog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Planinarstvo nije samo sportska ili rekreativna aktivnost, niti besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići. Planinarstvo je način i stil života, niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zdravijim i ispunjenijim.

Planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji. Bez obzira na to da li živimo na najvišim planinama ili kraj mora, najčešće nismo dovoljno svjesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utiču na naš život. S planina nam dolazi najveća količina slatke vode, planine su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predjelima. I pored toga, ovoj nevjerovatnoj mreži života koju održavaju planine prijete različiti faktori koji razaraju okoliš, posljedice klimatskih promjena, zloupotreba planinskih resursa, oružani sukobi, te siromaštvo i glad.

Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Potiče imunološki sistem, prvenstveno sposobnost organizma da se odbrani od različitih infektivnih bolesti. Pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom. Pospješuje izmjenu tvari u organizmu i, između ostalog, bez posebnog režima prehrane smanjuje masnoće u tijelu, pa tako i tjelesne težine.

Planinarenje kao sport na našoj općini je aktivno 45 godina još od davne 1972. g. kada je osnovano prvo Planinarsko društvo pod nazivom “Mlakva”, prvi predsjednik društva je bio Ibrahim Bešlagić i ono je pod tim nazivom djelovalo sve do početka rata tj. do 1992. godine. Nakon završetka rata grupa planinarskih entuzijasta je 2006. godine osnovala incijativni odbor za ponovno osnivanje planinarskog društva pod nazivom Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik a prva skupština je održana 2007. godine. Poslije toga je od općine Srebrenik dobiveno na korištenje i upravljanje dom na Lipicima koji i danas funkcioniše sa raznim sadržajima za odmor i rekreaciju, uključujući prostor za prenoćište za 20 osoba, kuhinju, vodu, struju, internet, wi-fi, staklenu baštu sa 50 mjesta itd.

Članovi Planinarskog društva su u sklopu planinarenja obišli planine: Maglić, Ljubišnju, Zelengoru, Treskavicu, Visočicu, Prenj, Čvrsnicu, Vran planinu, Vranicu, Vlašić, Vučjak, Vitorog, Klekovaču, Grmeč, Konjuh, Trebavu, Zvijezdu, Bjelašnicu, Jahorinu, Taru, Zlatibor… itd.

Sadašnji predsjednik društva je Mustafa Herceg, predsjednik skupštine Svjetlan Bešić, a ranije su dužnost predsjednika obavljali Mustafa Buljubašić, Nedžad Djedović i Mustafa Ibrić.

Društvo broji oko 150 članova a imaju i planinarske sekcije u školama kao što su Prva, Druga osnovna škola i Mješovita srednja škola u Srebreniku.

Svake godine Planinarsko društvo u februaru mjesecu obilježava svoj dan kroz manifestaciju “Povelji u pohode” a na zadnjoj manifestaciji je prisustvovalo preko 1.000 planinara iz 39 planinarskih društava, sa prostora Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine što joj daje regionalni značaj.

Vedro i dobro došli u planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik!

Komentari

Komentariši