Otvoren 1. Međunarodni festival “Rakija i so” u Tuzli

Rakija je destilovano žestoko piće koje se najčešće proizvodi od ukomljenog voća i to je piće kojim se najviše diče narodi Balkana. Nerijetko je predmet takmičenja i nadmetanja a sastavni dio je i viceva koji zemlje balkana u Svijetu svrstavaju u red najjačih. Naša zemlja se ne može pohvaliti kao veliki izvoznik ove vrste žestokog pića, a u prilog tome idu i zvanični podaci koju kazuju da se na godišnjem nivou na tržište izvan zemlje plasira svega 50.000 litara. Rakija je nakon sarajevskog dobila i svoj tuzlanski festival.

Prvi međunarodni festival rakija na kojem je nastupilo oko 40 domaćih i izlagača iz regiona je otvoren u Tuzli. Organizatori festivala rakija u Tuzli su Kantonalna privredna komora Tuzla i destilerija “Nadarević”.

Kamera televizije TATABRADA je zabilježila najzanimljivije dijelove ovog zanimljivog festivala.

“Ovim želimo podići nivo kvaliteta proizvodnje rakije na ovom području, kako bismo na tržištu imali što bolje izbrendirane rakije uz veću cijenu”, kazao je direktor Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović.

Nakon prigodnih govora organoizatora i gostiju, 1. Međunarodni festival “Rakija i so” u Tuzli je otvoren tako što je upaljen ogromni rakijski kazan kao simbol proizvodnje rakije.

Daleko veći izvoznik u odnosu na našu zemlju je Srbija koja godišnje na strana tržišta plasira čak dva miliona litara rakije. Na Festivalu rakija u Tuzli se predstavilo nekoliko proizviđača iz te zemlje.

Međunarodni festival rakija je i takmičarskog karaktera, a na festivalsku adresu je stiglo više od 100 uzoraka žestica.

Stručni žiri za ocjenjivanje rakija čine eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz BiH i Srbije koji će u okviru ove manifestacije su se održala i stručna predavanja.

Festival ima i humanitarni karakter jer je upriličena humanitarna donatorska večera s koje će sav prihod biti uplaćen na račun organizacije „Korak po korak“, koja brine o osobama sa posebnim potrebama.

Na kraju prvog dana 1. Međunarodnog festivala “Rakija i so” u Tuzli proglašen je i pobjednik. Tačnije dva. Pobjedu su odnijeli Modričani i Leskovčani. Modrički “Krušik” sa “Monogram” rakijom od 40 stepeni i “Trivunova loza”, “Trivulesk” destilerije iz Leskovca”.

Komentari

Komentariši