Problem se javlja i ove godine: Opasnost od pirotehničkih sredstava

Novogodišnji praznici sve su bliže, a upravo ovaj period svake godine obilježi upotreba pirotehničkih sredstava. Njihova prodaja zabranjena je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, a kazne za korištenje ovih sredstava su izuzetno visoke. Zdravstvene posljedice njihove upotrebe još su veće.

Ova sredstva, zakonski se tretiraju kao eksplozivne materije. Prema Zakonu o prometu eksplozivnih materija, njihova nenamjenska upotreba je kažnjiva. Prodaja, kupovina, odnosno upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa na području TK, predstavlja prekršaje koji su propisani zakonom o javnom redu i miru. Kazne su od 50 do 500KM, dok je za pravno lice za isti prekršaj propisana kazna od 200 do 2000KM. S obzirom na to da su najčešće maloljetne osobe izvršioci takvih prekršaja, policija može kazniti njihove roditelje, staratelje ili usvojitelje.

Za one koji na javnom mjestu budu iz stana pucali iz vatrenog oružja ili palili rakete, propisana je kazna od 100 do 1000KM.

Zabrinjavajuća je situacija što je svake godine sve više povrijeđenih osoba od ovih eksplozivnih sredstava. Dosadašnji podaci kažu da su najvećim dijelom u pitanju maloljetne osobe koje ih najčešće i koriste.

U najvećem broju slučajeva, ozljede koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehnike su u prvom redu ozljede šake, koje idu kod površinskih opekotina pa sve do oštećenja dubljih dijelova, mišića i tetiva, kao i potpune amputacije prstiju. Nakon toga, tu su ozljede očiju i sluha.

Nadlažni organi i ove godine su se oglasili da su mjere opreza povećane i da će učiniti sve da se ovaj trend proslavljanja jednom okonča.

Komentari

Komentariši