Počeo Nexus fest: Youtuberi sve su poznatiji i u BiH

Jedini festival ovakve vrste, gaming festival Nexus, zvanično je otvoren sinoć u Tuzli. Festival svim posjetiteljima nudi izložbeni dio sa najsavremenijom gaming opremom koja je nastala u 2017-oj godini te video igricama koje su poznate u svijetu. Ove godine posebna pažnja dala se i youtuberima, kojih je sve više i u Bosni i Hercegovini.

Premda je to još uvijek dosta manji broj i razvoj nego kada su u pitanju susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija, Bosna i Hercegovina polako počinje da se razvija u tom segmentu. Trenutno u našoj zemlji djeluje više od 30 youtubera, a njihove klipove na YouTube kanalima redovno prati preko 100.000 pratilaca. Ova brojka kaže producent festivala, Boris Balta, predstavlja odličan pokazatelj razvoja YouTube scene u našoj zemlji.

“Naravno o kvalitetu bi se dalo govoriti. Neki, prema mom mišljenju imaju zaista kvalitetan rad, dok neke nikada ne bih objavio, ali ipak postaju popularni. To sve zavisi od mase koja ih prati. Među pratiteljima su djeca od sedam do 13, a u nekim sadržajima i do 18 godina. Kada su u pitanju ozbiljniji sadržaji, onda starosna granica ide od 25 do 35 godina, u zavisnosti da li je u pitanju tutorijal ili nešto drugo” – objasnio se Boris Balta.

Procjenjuje se da bi se u naredne tri godine u BiH trebalo pojaviti još 60 youtubera koji će od svog rada, odnosno pregleda video klipova moći ostvariti dobru zaradu. Pojedini mjesečno zarade i doktorsku plaću. Uzmemo li u obzir da 1.000 pregleda na nekom klipu donosi dolar i po, onda se na milion može zaraditi 1.500 dolara.

Ovogodišnij dvodnevni Nexus festival posvećen je i novim video igrama.

BiH je izuzetno pogodno tlo za razvoj gaming industrije, međutim naši rezultati nisu ni blizu onih koje ostvaruju Srbija i Hrvatska. U susjednim državama, navodi Balta, ova oblast dovedena je na svjetski nivo.

Komentari

Komentariši