Orijentalni ples kao stil života

Oduvijek vas je zanimalo kako izgleda trening, a onda i posao jedne trbušne plesačice? Možda ste ponekad poželjeli znati šta je potrebno da bi se bavili ovim plesom, ali zbog neučestalnosti ovog poziva na našim prostorima, niste imali koga da pitate?

Predstavljamo vam jednu od najpoznatijih trbušnih plesačica u Bosni i Hercegovini – Elviru Bašić!

Ova 26-godišnja djevojka bavi se ovom vrstom umjetnosti unazad nekoliko godina. Sve je počelo tako što joj je otac kupio CD na kojem su bili koraci ovog plesa. Nakon toga uslijedili su sati i sati vježbanja.

Kaže da je njena ljubav prema ovom plesu dvojaka, jer je i on sam takav – u isto vrijeme je snažan i ženstven. Upravo onakav kakve su i žene, zbog svoje uloge u društvu. Smatra da se kroz ovaj vid umjetnosti najbolje može izraziti te da je bezrazložno potcijenjen u našem društvu.

“Za razliku od Bosne i Hercegovine, u drugim zemljama, čak susjednim, ljudi žive od ovog posla. U Bosni i Hercegovini to naravno nije moguće. Mnogo je manji broj škola koje postoje, a i ove koje postoje više su usmjerena na takmičenja i nastupe, nego nešto više od toga.” – kaže Elvira.

Ipak, ona je uspjela osnovati svoju školu orijentalnog plesa, postavši instruktorica djevojčicama koje žele naučiti kako plesati ovaj ples. Do sada su nastupale širom Bosne i Hercegovine i osvajale brojne nagrade.

Pored svega toga, trbušni ples jako dobro utiče na zdravlje, ali i samopouzdanje žene. Na Elvirinim časovima upravo to se uči na početku – kako držati leđa pravo, glavu podignutu, biti samopouzdan i svjestan sebe. Tek nakon toga dolaze lakši, a poslije teži koraci orijentalnog plesa.

Kako izgleda njena priprema za posao, kako dolazi do kostima koji su izuzetno skupi, kako je izgledao njen prvi nastup i kako se nosi sa stereotipima, saznajte u našem razgovoru sa Elvirom! Uz to pogledajte i kako to ona sa užitkom radi.

Komentari

Komentariši