Znate li da neke zemlje plaćaju vaš boravak u njima? Saznajte koje!

Sigurni smo da ste bar jednom pomislili: “Kako bi bilo lijepo živjeti na nekom mjestu, a da ti pri tome to i plaćaju.” Onda ste se nasmijali samom sebi i vjerovatno pomislili da je takvo nešto nemoguće. Vjerujte da nije! 

Zaista postoje zemlje, odnosno gradovi koji plaćaju da postanete njihov stanovnik. Neki to daju u vidu zemlje na kojoj možete napraviti kuću, drugi su tu za novčanu naknadu na godišnjem nivou, a treći daju izrazito privlačne kredite. U svakom slučaju, za vaš novi život u ovom mjestu postajete plaćeni.

Jedna od takvih jeste Aljaska koja isplaćuje na hiljade dolara samo da biste živjeli u njoj. Nedavno je svakoj osobi s trajnim prebivalištem na Aljasci, čak i bebama, na račun isplaćeno 1.884 dolara. Riječ je o dividendi koja se svake godine isplaćuje iz državnog fonda, koji dobit od nafte ulaže u daljnji napredak. Ova neobična praksa postoji još od 1980. godine, a Fond danas vrijedi 50 milijardi dolara.

Holanđani su, također, uvijek bili poznati po tome što su visoko vrednovali znanje, a naročito na polju društvenih nauka. Ako ste jedan/jedna od onih koji pripadaju ovoj kategoriji, očekuje vas pravi dar. Jedan od poslednjih eksperimenata u nizu je taj po kome se svakom ko živi u Utrehtu dodjeljuje 1,000 evra.

U prilogu koji smo napravili za vas saznajte gdje se to još možete odseliti, a da pri tome i zaradite od toga.

Komentari

Komentariši