Podignut most na Ormanici: Vrijednost investije oko 150.000KM

Zajedničkim snagama općina Srebrenik i Jata Group danas su zvanično pristupili podizanju mosta. Općina Srebrenik bila je investitor cjelokupnog projekta, dok je glavni izvođač bila Jata Group.

U pitanju je podizanje već postojećeg mosta koji spaja mjesta Gornji Hrgovi i Bijeli potok sa ostatkom općine. Do sada su ova mjesta bila sklona plavljenjima, zbog čega se i došlo na ideju podizanja ovoga mosta. Cilj je upravo sprječavanje mogućih poplava u narednom periodu. Iz općine su kazali da će nastaviti raditi na plavno kriznim područjima sve dok se ne urede sva ta mjesta. Vrijednost investije iznosi oko 150.000KM.

Kako bi sve proteklo po planu, angažovana je teška mehanizacija. OptimaX Tešanj, najjača firma u Bosni i Hercegovini za specijalne transporte i mobilne dizalice, bila je zadužena za obavljanje ovog zadatka. U pitanju je firma sa najvećim kapacitetima dizalica u Bosni i Hercegovini. Pored OptimaXa, cjelokupnom projektu kooperirala je i Aksemont.

Podsjećamo, tokom 2014. godine kada su poplave zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, ovo područje bilo je jedno od kriznih i dosta ugroženih. Svi prilazi ka drugim mjestima bili su ugroženi, kao što to nerijetko budu kada god nastupi vrijeme padavina.
Građani su kazali da će im podizanje ovog mosta uveliko olakšati kretanje, ali i učiniti sigurnim u kišovitim danima. Smatraju da je podizanje ovog mosta bila dobra odluka i nešto što je Ormanici bili prijeko potrebno.

Komentari

Komentariši