U Tuzli konferencija o nominovanju sevdalinke na UNESCO listu

Sevdalinka predstavlja važan dio kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. U okviru 10-og po redu Festivala sevdalinke “Sevdalinko, u srcu te nosim” u Tuzli, ove godine održat će se i konferencija na temu: “Nominacija sevdalinke na Reprezntativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa“. Radi se o nominaciji sevdalinke na UNESCO listu.

Organizator konferencije „Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku. Konferencija će biti održana u Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla sa početkom  u 12:45 sati, a uvodnu riječ dat će Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona. Prije početka same konferencije, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sa početkom 12:00 sati, Jasmin Imamovićgradonačelnik Tuzle, otvorit će izložbu na temu: „Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja“.

U sklopu konferencije bit će obrađene četiri teme: „Značaj upisa sevdalinke na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“, „Sevdalinka kao kulturno-historijsko nematerijalno naslijeđe Bosne i Hercegovine“ sa dvije pod teme „Sevdalinka kao poetska forma“ i „Sevdalinka kao muzička forma“ te „Očuvanje sevdalinke“ i „Prikupljanje građe, dokumentovanje i druge aktivnosti u cilju nominovanja sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“.

Ovogodišnji Festival sevdalinke traje dva dana i takmičarskog je karaktera. Tokom prve večeri festivala, izvest će se nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke. Konkurs traje do 31.januara, nakon čega se završava predtakmičarski dio. Deseti Festival sevdaha: “Sevdaliko, u srcu te nosim” će se održati 11. i 12. aprila ove godine u Tuzli.

https://www.youtube.com/watch?v=Ba09dw7h4DQ

Komentari

Komentariši