Konkurs za sve srednjoškolce i osnovce sa područja TK: Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve

Naše društvo prepuno je barijera, a Udruženje “Nešto više” odlučilo je srušiti onu najveću. Osobe sa invaliditetom svakodnevno se susreću sa brojnim poteškoćama, a društvo i zakon ponekad znaju biti nevidljivi za njih. Zato su kroz nagradni konkurs za sve srednjoškolce i osnovce Tuzlanskog kantonta “Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve” odlučili probuditi i povećati svijest, te dati rješenje problema.

“Nešto više” nije udruženje invalida, međutim na samu ideju došli su zahvaljujući starim članicama udruženja koje su bile osobe sa invaliditetom. “U razgovoru s njima došli smo na ideju da bi bilo dobro iz njihovog ličnog iskustva gdje su one imale probleme sa pronalaskom adekvatne škole, s obzirom na to da je jedna djevojka korisnica kolica. Kazala je da škole nisu prilagođene od samog ulaza pa do wc i tako smo došli do ove priče.” – kazao je Adem Lisičić, projekt menadžer.

Kroz ispitivanje koliko su škole prilagođene osobama sa invaliditetom, došli su do zaključka da postoje škole koje su djelimično ili potpuno prilagođene, međutim njihov broj dosta je manji od onih koje to nisu. Čak i one kod kojih postoji prilaz školi, nisu određenog nagiba, wc nije prilagođen i sl. Zato su nakon istraženih podataka napravili online mapu pomoću koje olakšavaju potražnju škole koja ispunjava zakone za osobe sa invaliditetom.

“Vrlo mali broj škola ima spratnu povezanost putem vertikalnih platformi ili liftova, a da ne pričamo o wc koji je prečesto zanemaren kao nebitan, a zapravo jako bitan ako uzmemo u obzir da učenici pola dana provedu u školama.” – kazao je Adem Lisičić.

Cilj samog projekta nije bio samo pronaći škole koje ne ispunjavaju uslove koje bi trebale prema osobama sa invaliditetom, nego i dati konkretno rješenje za njih. “Mi smo iznajmili arhitektu koji je na osnovu skica i fotografija koje su napravljene na terenu napravio najbolje moguće i najekonomičnije rješenje. Neke škole su to čak i prihvatile…” – kazali su iz UG “Nešto više”.

Trenutno im je pristigao veliki broj fotografija, slika i pisanih riječi na temu konkursa “Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve.” Svi srednjoškolci i osnovci mogu učestvovati u ovom konkursu i osvojiti vrijedne nagrade poput e-book readera, tableta i drugih nagrada, tako što će uslikati, nacrtati ili uraditi nešto drugo kreativno na ovu temu. Konkurs traje do 01.02.2018 godine, a učestvovati mogu samo oni sa Tuzlanskog kantona. Prijedlog se šalje na konkursbarijere@gmail.com uz kontakt podatke, razred pohađanja i naziva škole. Kriteriji koji će se gledati jesu kreativnost, ekonomičnost, funkcionalnost, ali i posvećenost zadatku.

Više o ovome možete poslušati i pogledati u našem videoprilogu.

Komentari

Komentariši