RAZBIJANJE PREDRASUDA: Doniranje organa je krajnje humano djelo

Transplantacija organa je mnogim oboljelima jedina šansa za duži i kvalitetniji život. BiH je statistički posmatrano na dnu ljestvice u Evropi kada je u pitanju doniranje organa i pitanje transplantacije. Mnogi životi bi bili spašeni kada bi nivo svijesti javnosti o doniranju organa bio viši. Dok se u BiH broj transplatacija mjeri sa nekoliko godišnje, primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj se uradi oko 400 transplantacija godišnje.

Prema riječima Alije Salihbašič predsjednice “Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika općine Srebrenik”, podizanje nivoa svijesti o ovom problemu je primarni zadatak. Ovo udruženje u nedjelju 28.01.2018. organizuje i akciju potpisivanja donorskih kartica u sklopu tržnog centra Bingo u centru Srebrenika. Ovom prilikom će se građani moći informisati o tome šta je donorska kartica, kako se postaje donor, koje su pravne regulative i o mnogim drugim stvarima koje se tiču doniranja organa.

U BiH je lakše dobiti na lutriji nego organ

Samir Okić koji je i sam transplantirana osoba naglašava kako je najvažnije da se o ovom problemu glasno i često govori, jer jedino tako se može promijeniti svijest ljudi.

“Problem malog broja transplantacija je neznanje ali i zakonska regulativa” riječi su Fahrudina Salihovića sekretara Udruženja koji smatra da će nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi uveliko povećati broj transplantacija, a samim time sačuvati mnoge živote.

Dok čekamo da se situacija promijeni, u nezavidnom položaju je oko 2.000 bolesnika na hemodijalizi i stotine onih koji čekaju na transplantaciju drugih organa u momentu kada je transplantacija jedini spas od sigurne smrti.

Komentari

Komentariši