Ekrem Duranović – Hranu pretvara u umjetnička djela

“Kad je čovjek gladan, daj mu gulaš. Kada želi da preživi, nauči ga da lovi.” – rečenica je kojom se vodi Ekrem Duranović. Lokalpatriota iz Srebrenika, koga svi u ovom gradu zovu Duri. Na svakom ćošku neko je ko mu se raduje i pruža ruku. Zaposlen je u Sportsko rekreativnom centru Srebrenik i ima regularno radno vrijeme. Ima mnogobrojnu porodicu na koju je izuzetno ponosan i kaže da je to vrijeme naročito bitno za njih. Na prvi pogled, u pitanju je jedan potpuno običan čovjek, a već na drugi čarobnjak koji pravi čuda od hrane i kafe.

“Važno je nahraniti i nečije oči. Znate kako kažu u mesari – ne prodaje se meso, nego dobar nož. Niko neće kupiti nešto što izgleda loše. Slično vam je i ovdje.” – započeo je svoju priču ovaj prvak u hrani na mnogobrojnim takmičenjima. Najčešće dekoracije radi od voća i povrća, premda voli da sve što se jede bude “ukusno” i za oči. Inspiracija mu nadolazi sama od sebe, a nije mu strano pogledati i razne klipove na internetu te tako sebi stvoriti  izazov da isto, ili čak i bolje, uradi i sam. Kaže da voli kada drugi kritikuju njegovu hranu, ali da je ipak najveći kritičar sam sebi.

“Znao sam uzeti i baciti sve po bezbroj puta ako vidim da to nije ono što sam htio da napravim. Jednostavno želim da sve izgleda perfektno. Nije isto kada ti tek onako kuhaš kod kuće i kada to spremaš za nekoliko stotina ljudi. Tu svi očekuju potpuni ugođaj, a za to se vrijedi dobro potruditi.” – mišljenja je Ekrem. Da mu to polazi za rukom dokaz je i stalno pozivanje raznih udruženja planinara za koje kuha, zatim lovaca – čijeg društva je i sam član, a onda raznih događaja sa svadbi, rođendana i veselja.

No, nije samo dekoracija ono što ostavlja bez daha. Njegov gulaš daleko se čuje. “Znali su me često pitati kako ga pravim. Ja to ne krijem, opišem sve do posljednjeg detalja svima, ali kažu da im opet ne ispadne kao moj. Mnogo je potrebno tehnike, začina i znanja da bi se bilo uspješno u kuhanju, naročito gulašu. Nije to baš tek tako napraviti, kako to ljudi često misle.” – kazao nam je Ekrem, koji je ujedno i višegodišnji pobjednik kotlićijade u Srebreniku. Pored toga, dobitnik je i priznanja za humanost te razna druga takmičenja koja su u vezi sa kulinarstvom.

Naime, upravo je Ekrem sa još nekoliko svojih kolega došao na ideju “Pokretne kuhinje” tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. “Gledali smo sve te ljude i razmišljali kako im možemo pomoći. Onda smo shvatili da ono što mi jedino i najbolje znamo da radimo jeste da kuhamo. Restoran Evropa dosta nam je pomogao u tome, a mi smo se spremili i otišli prvo u Maglaj, koji nam je u tom trenutku bio pogodno mjesto za otići i počeli smo praviti hranu za sve ljude koji su bili tamo. Poslije smo posjetili i druge bosanskohercegovačke gradove.” – ispričao nam je Duri.

Ispričao je i šta je to konkretno potrebno za dobar gulaš, kakva je još priznanja dobio, anegodote koje je doživio kao jedan od lidera navijača fudbalskog kluba Gradina, a onda i situacija sa njegovim bratom blizancom. Više o tome možete pogledati u našem videoprilogu!

Komentari

Komentariši