Priče u priči Fikreta Mujkića Čipe

Kulturna osviještenost u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Pod uticajem brojnih faktora kultura i umjetnost ostaju u sjeni i zaboravljeni. Održavaju je u tragovima oni koji svoje vrijeme i ljubav posvete ulaganju u važne životne vrijednosti.

Srebrenik je imao veliku sreću jer upravo u ovom gradu živi i djeluje Fikret Mujkić Čipo glumac, komičar i aktivista. Čipo je priču o kulturnom i umjetničkom zalaganju u svom gradu počeo još prije 18.godina, osnivanjem Gradskog teatra Srebrenik 05.11.1999.godine sa predstavom “Zli govornik”. 25.02.2004.godine registrovani su kao udruženje građana čime “AT” stiče svojstvo pravnog lica. Sasvim slučajno za potrebe jedne vjerske manifestacije osnovan je Gradski folklorni ansambl, koji aktivno djeluje od 2006.godine. Škola manekenstva treća je strana priče ovog svestranog umjetnika, koja postoji još od 2003.godine, a danas je prepoznatljiva pod imenom Fashion Company.

Za više od 18.godina postojanja Gradski teatar Srebrenik iza sebe ima 18 predstava i preko hiljadu izvedbi. “Srebrenik je preko nas postao poznat i u regionu. Samim nastajanjem teatra mi smo tu izgubili svoju individualnost, jer mi nismo isticali sebe niti da je Fikret Mujkić pisao komedije ili igrao. Nego smo uvijek isticali grad Srebrenik”, kaže Fikret.

Osim na daskama koje život znače ovaj svestrani umjetnik često se pojavljuje i na malim ekranima. Čopine humorističke programe imali ste priliku gledati u programu televizije Tatabrada, ali na drugim bh kanalima. Televizija je kroz njihove predstave prepoznala bosanski humor koji su ekranizovali. “Ono što ja radim je orginalno, ne kopiram, ne bavim se plagijatima niti koristim viceve i štosove koje svi znaju. Radio sam dosta skečeva za televizije u BiH”, ističe Čipo.

Gradski teatar u Srebreniku je kroz svoje postojanje iznjedrio veliki broj mladih i talentovanih ljudi, koji danas zahvaljujući provedenom vremenu u teatru žive svoje snove. S obzirom na druga važnija neriješena pitanja koja su teret mladima u BiH jako je teško privući ih ka umjetnosti, ali Fikret to već godinama uspijeva. “Poslije kulture dolazi nekultura, a poslije nekulture ne dolazi ništa”, naglasio je Fikret Mujkić.

Više o ovoj svestranoj i zanimljivoj priči ispričanoj drugačije možete pogledati u novoj epizodi emisije “I ovo je BiH” u programu televizije Tatabrada, koja će se emitovati uskoro.

 

 

 

Komentari

Komentariši