Snovi odsvirani na tipkama klavira

Muzika ima moć da probudi emocije. Razna istraživanja su pokazala da slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta utiče na nas tako što postajemo bolje osobe. U Paralelnoj muzičkoj školi “Dr.Safvet – beg Bašagić, prof.klavira Zlatko Duraković sa ovim jedinstvenim instrumentom odgaja djecu koja će jednog dana biti divni ljudi i sjajni pianisti.

Paralelna muzička škola djeluje pri OŠ “Dr.Safvet – beg Bašagić, već oko 17.godina. Zlatko je nekada bio učenik ove škole, a danas je jedini profesor klavira na općini Gradačac. Ulogu učenika zamijenio je ulogom profesora.

“U početku je bilo jako neobično jer svi moji nastavnici postali su mi kolege. Međutim imao sam sreću jer sam im ostao u lijepo sjećanju, tako da su me svi dobro prihvatili i navikao sam se na ulogu profesora”, kaže Zlatko.

Put ovog umjetnika bio je jasan. Nakon osnovne škole za svoje dalje obrazovanje odabire Srednju muzičku školu u Tuzli. Dolaskom u novu sredinu i novi svijet muzike koji mu do tada nije bio poznat, Zlatko potvrđuje da je klavir njegov izbor.

“Srednja muzička škola je bila velika prekretnica za mene. Tu sam imao sreću da upoznam svoju prof.Salihu Arsić, kojoj dugujem zahvalnost za svoje uspijehe. Na prvom mjestu su moji roditelji koji su mi sve to omogućili, a poslije njih dolazi prof.Saliha Arsić koja me naučila ne samo o klaviru, nego i kako se jedan umjetnik treba ponašati”, naglasio je prof.klavira Zlatko Duraković.

Zlatko je imao jasnu viziju nakon srednje škole, čime se želi baviti u budućnosti. Klavir je bio njegov primarni izbor, što ga je dalje odvelo do Muzičke akademije u Sarajevu.

Akademija prima samo pet studenata na godinu, a Zlatko je bio među pet najboljih što ga je i dovelo do današnje pozicije jedinog prof.klavira na općini Gradačac. Sarajevo pruža mnogo više mogućnosti za svaki oblik umjetnosti, ali se ovaj umjetnik ipak vratio u Gradačac.

“Volim svoju zemlju, volim svoj grad i zato sam se vratio. Želim da dam svoj doprinos u ovom gradu u širenju kulture i umjetnosti koju pruža klasična muzika i klavir”, rekao nam je Zlatko.

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentariši