Akcija šišanja i doniranja kose za djecu oboljelu od raku u sklopu projekta “MOJA KOSA TVOJA KOSA”

U sklopu projekta “MOJA KOSA TVOJA KOSA” udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizira akciju šišanja i doniranja kose za djecu koja su oboljela od raka. Akcija darivanja kose će se održati u Bingo City Centru, 17. marta u vremenu od 12 do 18 sati.

“Pozivamo sve građane Tuzlanskog kantona kao i šire da podrže ovu akciju doniranja kose, i dođu 17. marta Bingo City centar. Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine”, kazala je za televiziju TATABRADA Atifa Buldić Bešić, presjednica skupštine udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Projekat “MOJA KOSA TVOJA KOSA” je podržala i Amra Silajdžić – Džeko, tako što je posjetila Roditeljsku kuću, a samim tim ošišala i donirala svoju kosu za potrebe izrade perike za djecu koja se liječe od malignih oboljenja.

U razgovoru za televiziju TATABRADA Atifa Buldić Bešić, presjednica skupštine udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, ističe kako je do sada izrađeno i uručeno 14 perika, a 4 perike su trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

U 2018. godini planirane su kampanje doniranja kose u svim većim gradovima u BiH, uključujući Mostar, Tuzlu, Zenicu, Banja Luku i Bihać. Za sve ostale informacije, saradnju sa frizerskim salonima, i kampanje u manjim gradovima molimo vas da se emailom obratite na coordinator@srcezadjecu.ba

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano je u aprilu 2003. god. na osnovu incijative roditelja i prijatelja djece koja su se tada liječila od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici KCUS u Sarajevu. Udruženje je član ICCCPO (Internacionalna konfederacija udruženja roditelja djece oboljele od raka).

Udruženje broji preko 400 članova i finansira se isključivo donacijama humanista kao i brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitog uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Projekt “Moja kosa, tvoja kosa” je podržala Ambasada Švicarske u BiH.

Komentari

Komentariši