Održana akcija šišanja i doniranja kose: U sklopu ove akcije do danas je više od 300 osoba doniralo kosu

Akcija “MOJA KOSA TVOJA KOSA” održana je u Tuzlanskom Bingo City centru. Cilj ove akcije je prikupljanje kose koja će biti iskorištena u izrađivanju perika za djecu koja su oboljela od malignih bolesti.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitog uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

U sklopu ove akcije do danas je više od 300 osoba doniralo kosu, a izrađeno je 14 perika koje su završile kod naših malih heroina.

“Od današnje akcije očekujemo dosta donirane kose kako bismo našoj dječici koja su trenutno na liječenju, da im omogućimo perike koje u evropi nisu jeftine a mi ih obezbjeđujemo potpuno besplatno uz pomoć naših građana koji su ovdje i koji doniraju svoju kosu”, kazao je televiziju TATABRADA direktor udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, Fikret Kubat.

Atifa Buldić Bešić, koordinatorica između Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” kao i majka  djevojčice koja se trenutno liječi, koja je kosu  izgubila kad je imala 2 godine i 10 mjeseci, kaže kako je taj proces za djevojčice koje ostaju bez kose veoma težak i bolan .

“Do sada samo napravili 14 perika, a u izradi su 4 perike. Izuzetno smo ponosni na činjenicu  da dvije perike pravimo za djevojčice iz Banja Luke. Jedna od perika se pravi za djevojčicu koja se trenutno liječi na  odjelu hematologije dječije klinke u Tuzli”, navodi Atifa Buldić Bešić, koordinatorica između Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Atifa još ističe da stiže dosta upita iz Hrvatske, Srbije kao i drugih zemlja regiona, kao i to da perike mnogo znače djetetu emocionalno kao i roditeljima.

Petnaestogodišnja učenica Gimnazije Meša Selimović u Tuzli Mona Mešalić donirala je svoju kosu na ovoj akciji za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka.

“Smatram da je to lijep gest i da svi trebamo da budemo humani. Meni moja kosa će narasti i da je to nekom drugom stvarno potrebno”, istakla je ova petnaestogodišnjakinja.

Arza Germić, djevojčica koja ide u Osnovnu školu “Tušanj”, odlučila je donirati svoju kosu kako bi barem na ovaj način dala doprinos i pomogla djeci kojoj je potrebna perika.

“Ja sam svoju kosu odlučila da doniram. Treniram karate i teško ju je održavati, a isto tako želim pomoći i drugoj djeci koja nemaju kose da se napravi perika”, istakla je ova djevojčica.

Akcija šišanja i doniranja kose ranije je održana u Sarajevu, a zainteresiranost za ovaj humani projekt trenutno vlada širom regije.

 

Komentari

Komentariši