Elma Mujkanović: Olovka i papir dovoljni za remek djelo

Devetnaestogodišnja Elma Mujkanović iz Srebrenika jedna je od onih koji svoju ljubav usmjeravanju prema crtanju. Elma studira na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku za Turski jezik i književnost i studentica je prve godine.

“Turski jezik je došao nekako iznenada, u planu je bila Likovna akademija u Sarajevu i zbog raznih okolnosti i finansija nisam upisala ono što sam htjela i tako sam došla na ideju da upišem Turski jezik”, kazala je za televiziju TATABRADA Elma Mujkanović.

Osim što studira ova mlada djevojka se bavi i crtanjem. Od malih nogu svoju ljubav je usmjeravala prema ovoj vještini te je u trećem razredu srednje škole prodala i svoj prvi rad. Kaže, jedini “krivac” za ovaj njen talenat je njen profesor Almir Halilčević koji ju je podstakao da radi ono što danas jako voli.

“Slala sam svoje radove na razna takmičenja i konkurse gdje je moj profesor Almir Halilčević prepoznao moj rad i moj talenat. Za sada crtam portrete, a za sebe nacrtam nešto i po vlastitoj želji, a većinom su to portreti po narudžbi”, navodi Elma.

Crtanje je široki pojam koji obuhvaća sve likovne tehnike koje ostavljaju trag na papiru kao što su grafit, ugljen, kreda, bojice, suhi pastel, kao i razne tinte koje se nanose crtaćim instrumentima. Elma za sada koristi samo grafitnu olovku te ističe, da je crno bijela tehnika ono što nju privlači.

Za jedan njen crtež potrebno je nekih od 12 do 15 sati kao i dosta uloženog truda i napora kako bi crtež bio poseban i zadovoljio želju mušterije.

“Sve narudžbe van Tuzlanskog kantona kao i van granica naše zemlje šaljem poštom, u zemlje kao što su Njemačka, Slovenija i Hrvatska, a u planu je i Amerika. Imam želju da izložim svoju galeriju crteža, ali sve zavisi od mogućnosti”, istakla je Elma za našu televiziju.

Elma nije imala nikakvo obrazovanje što se tiče crtanja, ali rado podučava mlade generacije koje se jave putem društvenih mreža za par korisnih savjeta. Ona još dodaje da su njeni crteži postali uobičajni pokloni za razne proslave, rođendane, godišnjice, kao i praznike.

Za komunikaciju sa mušterijama Elma koristi društvene mreže, zato, ukoliko se odlučite da vama dragoj osobi poklonite nešto unikatno, a da pritom to bude crtež, Elmu možete kontaktirati preko njenog facebook profila “Elma Mujkanović”.

Ovu pozitivnu priču možete pogledati uskoro na programu televizije TATABRADA!

Komentari

Komentariši