Sajam turizma i ekologije “List 2018”: Promocija turizma i ekologije

Na press konferenciji koja je održana u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona predstavljan je i najavljen 16. Međunarodni sajam turizma i ekologije “List 2018”. Lukavački sajam i općina Lukavac po šesnaesti put organizuju Međunarodni sajam turizma i ekologije “List 2018” koji će se u Lukavcu uz pokroviteljstvo Vlade Federacije BIH, održati od 03. do 05. maja 2018. godine.

Na press konferenciji su govorili ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK  Mirsad Gluhić, predsjednik organizaciong odbora List- a Aziz Čačković, direktor sajma List Izet Nuhanović, kao i direktor ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković.

Pored osnovnog cilja sajma, promocije turističkog potencijala Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, kao i zemalja izlagača iz regije i šire te predstavljanja stanja u oblasti ekologije, sajam će imati i dosta drugih sadržaja.

“Mi na Tuzlanskom kantonu prednjačimo po organizaciji sajmova, a u posljednje vrijeme bilježimo i razvoj turizma, pa ako nam na ta tri sajma negdje 150.000 posjetilaca dođe u Tuzlanski kanton, onda su sajmovi uveliko opravdali svoje značenje”, kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

“Mogu da kažem da će sajam “List 2018” po sadržaju, programskom opredjeljenju, po broju prijavljenjih učesnika, ali i po rezultatima koji se očekuju od sajamske manifestacije biti najbolji do sada”, istakao je Aziz Čačković predsjednik organizaciong odbora List- a.

“Predviđena je potpora u iznosu od po 5.000 KM i to je naše direktno finansijsko učešće u svim sajmovima, odnosno i jednom i drugom i trećem. Primat dajemo naravno ovom sajmu turizma zbog toga što je turistički što i jeste naša zadaća da radimo na promoviranju turističkih potencijala”, kazao je Miralem Mešković, diretktor ureda Turističke zajednice.

Nagradno takmičenje za učenike srednjih škola

Sa aspekta ekologije sajam će biti prilika za izvanrednu prezentaciju opreme i nove tehnologije za zaštitu okoliša. U ovoj oblasti predviđena su dva stručna predavanja iz oblasti energetske efikasnosti i zbrinjavanja eletroničnog otpada. Sajam će biti prilika i za educiranje učenika srednjih ugostiteljko – turističkih škola kroz aktivnosti takmičarskog karatera za šta će biti obezijeđene vrijedne nagrade.

Planirana je i realizacija tri panel diskusije na temu “Informatizacije u ponudi smještajnih kapaciteta i sadržaja usluge” te stručno predavanje na temu “Mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstvenog turizma”.

Komentari

Komentariši