Pčelarstvo: Istinska ljubav prije svega (VIDEO)

Kada govorimo o pčelarstvu kao jednoj od poljoprivrednih grana, možemo sa sigurnošću zaključiti da je ovaj posao itekako težak ali je i “sladak”. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima veliki potencijal u pčelarstvu koja je i idealna prilika za samozapošljavanje i popunjavanje kućnog budžeta.

Kao i sve druge grane poljoprivrede i pčelarstvo je suočeno sa brojnim problemima i  zakonski neregulisanim oblastima pa prema tome ova djelatnost, koja ima ogroman potencijal u Bosni i Hercegovini, nije iskorištena u potpunosti.

Televizija TATABRADA je imala priliku posjetiti zanimljivi pčelinjak Esada Vikala iz Sladne nadomak Srebrenika. Ovaj učitelj razredne nastave u Prvoj Osnovnoj školi u Srebreniku, posjeduje oko stotinjak košnica i kako navodi, pčelarstvo je njegova ljubav, hobi i neki vid profesije.

“Pčele su za mene jedan viši nivo jer su one imaju takav sistem organizacje rada na koji se treba ugledati, kakva je kod njih organizacija, kad’ bi nam takva bila i država nadmašili bismo Švicarsku”, kazao je Esad.

Početak pčelarske sezone

U većini naših krajeva pčelarska sezona počinje krajem marta i početkom aprila. April je mjesec u kojem je znanje i iskustvo u oblasti pčelarstva najpotrebnije. U ovom periodu unos nektara i polena je obilan, naročito polena, kojeg pčele mnogo troše zbog burnog razvoja pčelinjeg legla.

Naša kamera je posjetila i pčelinjak dugogodišnjeg pčelara Mehmeda Mehmedovića. Ovaj penzionisani nastavnik fizike i matematike, dosta svoga vremena provodi u pčelinjaku u Sladni kod Srebrenika. Njegov pčelinjak broji 35 košnica.

“Pčelarastvom sam se počeo baviti kad sam došao u penziju što mi donosi dobre prihode. Zadovoljstvo mi je svako jutro jesti med jer znam da rješava mnoge zdravstvene probleme”, rekao je Mehmed.

Mehmed ističe da proizvodnja meda uveliko zavisi i od vremenskih prilika te da je prošla godina bila veoma slaba i proizvodnja meda nije bila baš najbolja.

April je najpogodniji mjesec za sakupljanje polena, pa mnogim, čak i iskusnijim pčelarima treba dosta vremena da shvate da je ovaj posao za pčelara veoma lak, unosan i koristan. U aprilu se, po pravilu, vrši zamjena starog saća i izvlačenje satnih osnova, odnosno proizvodnja mladog saća.

Bolesti i pesticidi štete pčelama

Postoji veliki broj bolesti koji mogu pogoditi pčele. Izvori su razni, od nekoliko vrsta parazita kao što su uši, do bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija koji pogađaju košnice. Pčele su također osjetljive na pesticide te se smatra da su oni jedan od glavnih uzroka poremećaja zvanog “kolaps kolonije”. Pesticidi smanjuju pčelinji imunitet, pogotovo ako su u zajednici već prisutni patogeni organizmi.

“Mladim pčelarima poručujem da budu uporni i da se posvete ovom poslu ako ga istinski vole”, zaključio je Mehmed.

 

 

Komentari

Komentariši