Plastenička proizvodnja: Povećana profitabilnost, ekonomičnost, kvalitet i prinos

Plastenička proizvodnja u posljednih nekoliko godina postaje sve popularnija i mladi ljudi počinju sve više pokazivati interesovanje za bavljenjem ovom proizvodnjom. Minimalna proizvodnja, od koje bi mogla živjeti jedna tročlana porodica, trebala bi biti zastupljena na oko 400 kvadratnih metara plastenika.

Televizija TATABRADA je imala priliku posjetiti Edinu Musić iz Podorašja, nadomak Srebrenika. Edina posjeduje 4 velika plastenika i radnica je firme “Agrona” Živinice na poziciji organizatora za proizvodnju krastavaca kornišona za područje Općine Srebrenik, Gračanica i Gradačac.

Edina u svojim plastenicima uzgaja razne vrste povrća, krenuvši od raznih sorti paprika, paradajza, a bavi se i uzgojem krastavca kornišona. Plastenička proizvodnja iziskuje mnogo truda, ulaganja kao i odricanja, ali uz marljiv rad i volju može se postići zavidan nivo ove proizvodnje.

“Plastenici zahtjevaju puno odricanja što se tiče vremena tako da slobodno vrijeme nakon posla što bismo posvetili sebi mi provodimo tu”, rekla je Edina u razgovoru.

Edina je naglasila da se plasteničkom proizvodnjom bavi zbog povećanja kućnog budžeta. Njen muž i ona su dodatno zaposleni, ali ipak im ovo donosi dodatno zadovoljstvo. Oni svoje proizvode isključivo plasiraju izravno kupcima na svom kućnom pragu.

Paradajz se kao i paprika pri proizvodnji u prostoru zaštićenim plastenikom proizvode iz rasada. Proizvodnjom preko rasada produžava se vegetacija, povećava se broj berbi, a time i ukupan prinos. Obezbjeđuje se i ranije pristizanje što je veoma značajno.

“Da bi proizvodnja paprike i paradajza bila uspješnija, mi u toku sezone vršimo ukidanje “zaperaka” kako bi biljka bolje napredova za dalju proizvodnju i veći prinos. Kada u ranijem periodu uradimo sve moguće pripreme, biljku ojačavamo i u daljem periodu imamo bolje rezultate”, istakla je Edina za televiziju TATABRADA.

Proizvodnja krastavaca kornišona je interesantna zbog toga što se uzgajaju u plastenicima i brzo rastu. Proizvodnja krastavaca ovisno o trajanju berbe može u godini dana biti u dva do tri navrata.

“Procesi su slični kod svih biljaka. Da bismo izvršili sadnju potrebna je priprema plastenika, nakon obrađivanja zemlje pravimo gredice. Zbog obima posla, svu proizvodnju radimo pod folijom i koristimo peletirano organsko gnojivo Pollina Pelletata, a za dalju proizvodnju koristimo mineralna đubriva, odnosno otopiva đubriva. Ovaj proces se koristi za proizvodnju paprika, paradajza i krastavaca kornišona”, zaključila je Edina.

Komentari

Komentariši