Srebrenički privrednici traže smanjenje nameta (VIDEO)

Na sjednici koju je održalo Udruženja privrednika “Srebrenik” u hotelu Orion u Špionici razmatralo se nekoliko tačaka dnevnog reda. Privrednici Općine “Srebrenik” razgovarali su o izvještaju o radu Udruženja za period 2017. godine, kao i finansijskom izvještaju, programu rada Udruženja za tekuću 2018. godinu i o finansijskom planu za 2018. godinu.

Ekrem Omerović, član Upravnog odbora udruženja privrednika Općine Srebrenik je za televiziju TATABRADA rekao o čemu se razgovaralo na sjednici te koji su to problemi koji tište privrednike Općine Srebrenik.

“Na sjednici smo konstatovali da je Upravni odbor Udruženja privrednika Općine Srebrenik u 2017. godini održao 8 sjednica na kojima smo raspravljali prije svega o stvaranju povoljnijeg ambijenta privređivanja te smo upućivali određene prijedloge i odluke na nivou Općine i Općinskom vijeću i predlagali određene mjere i prijedloge izmjena određenih propisa na nivou Federacije”, kazao je Omerović u razgovoru za televiziju TATABRADA.

Omerović je još naglasio da privrednici Općine Srebrenik nisu zadovoljni sa onim što je trebalo da uradi Općinsko vijeće kako bi se stvorio povoljniji privredni ambijent, jer kako navodi, privrednici su još martu 2017. godine uradili operativni program rada koji su dostavili načelniku Općinskog vijeća i Općinskom vijeću u kojem su takstativno nabrojali koji su to problemi sa kojima se susreću privrednci Općine Srebrenik i koje se odluke trebaju mijenjati.

“Odluke nisu prominjene, a to je prije svega odluka o administrativnim taksama jer smo konstatovali da određeni privredni subjekti idu u Bosansku Bijelu da ovjeravaju potpise i prepise jer su tamo puno jeftiniji, isto tako smo konstavali kada je u pitanju odluka o gradskom građevinskom zamljištu iskorištenom ili ne, da je kvadratni metar tog zemljišta puno skuplji, nego u susjednim Općinama”, zaključuje Ekrem Omerović.

Kada su u pitanju projekti koje sprovode privrednici Općine Srebrenik, kao i njihovom planu za tekuću 2018. godinu, razgovarali smo sa Sulejmanom Hercegovcem, predsjednikom Upravnog odbora privrednika “Srebrenik”.

“Da bi privrednici sprovodili projekte oni bi morali ostavriti veći kontakat, korisiti veće pogodnosti koje lokalna zajednica i viši nivo vlasti mogu ponudititi. Određeni privredni subjekti na Općini Srebrenik, uglavnom nadograđaju postojeće svoje programe, povećavaju svoje kapacitete, što normalno rezultira opštim razvojem i stvaranjem povoljnijeg življenja”, kazao je Sulejman Hercegovac, predsjednik Upravnog odbora privrednika “Srebrenik”.

Hercegovac je istakao da je jedan od planova da se organizuje tematska konferencija te da se vlast oštrije upozori da vrijeme brže teče nego što vlast prati određene aktivnosti. Poseban problem je odlazak ne samo mladnih, nego i iskusnih radnika u susjedne  države i da je jedan trend razvoja višak poslovnih aktivnosti, a da privredni subjekti nisu u stanju na to odgovoriti.

Aktivnosti Upravnog odbora za 2018. godinu su raznolike, a neke od njih su animiranje članova Udruženja na veće angažovanje u radu Udruženja te raditi na učlanjivanju privrednih subjekata i samostalnih radnji u Udruženje privrednika “Srebrenik”, praćenje rada Općinskog vijeća i aktivno učestvovanje u izradi i donošenju svih planskih dokumenata od interesa za općinu, organizovanje konferencija za štampu, organizovanje stručnih seminara i predavanja i mnoge druge aktivnosti.

Komentari

Komentariši